RAPORTTI: Perjantaina JATKEttiin käsittämätöntä maalitehtailua (KyPa-Union Plaani 9-0)

Kymin Palloilijoille ei löydy pysäyttäjää – yhdeksän maalia Plaanin verkkoon

Perjantai oli jälleen Kymin Palloilijoiden osalta melkoista tykitystä, kun vieraaksi Karhulaan saapui heinolalainen Union Plaani. KyPa oli jälleen tyly isäntä ottaessaan 9-0-voiton Plaanista. Yhdeksällä maalilla tullut voitto oli KyPan yhdeksäs peräkkäinen voitto Kolmosessa.

KyPa aloitti jälleen maalitehtailun heti pelin alussa. Peliä oli keretty vaivaiset kolme minuuttia pelata, kun Antti ”Tero” Riihimäki siirsi KyPan 1-0-johtoon jo. Maalin jälkeen peli pysyi KyPan komennossa vahvasti.

Seuraavaa maalia saatiin hetkisen odottaa, sillä ”vasta” reilun vartin jälkeen tuli toinen maali. Asialla oli Kaakkois-Suomen Kolmosen valovoimaisin tähtipelaaja – Juho ”Kettu” Raivelan. Hyviä torjuntoja pelissä esittänyt Plaanin maalivahti ei mahtanut minkään Raivelan upealle putoavalle vedolle, mikä upposi maaliin.

Seuraavaa Ketun maalia ei kauan tarvittu odottaa, sillä Raivela onnistui kaksi minuuttia edellisen jälkeen maalinteossa. Tilanne lähti KyPan puolustuspäästä, jossa suurta johtajuutta jälleen kerran esittänyt Roope Salmela (Pekka Héllstenin kummipelaaja kaudella 2019) sai pallon pienen hässäkän jälkeen. Salmelan upea syöttö tavoitti laidalla ahnaalla päällä olleen Antti Riihimäen, joka pääsi hyvään vauhtiin. Riihimäki pisti pallon maalille päin. Nico ”Seppo” Pietiläinen ei palloa saanut sohittua verkkoon, mutta ”Fox” Raivela onneksi oli paikalla näyttämässä, kuinka maaleja mätetään. KyPa siirtyi siis jo 3-0-johtoon.

Hetken aikaa sai Plaanin verkko hengähtää, mutta 32. minuutilla KyPa osui jo ratkaisevan oloisesti neljännen kerran. KyPa sai luotua Plaanin maalille painetta. Vastustajan maalivahti onnistui pari kertaa torjumaan, mutta lopulta Antti Riiihimäki tälläsi pallon maaliin.

Muutama minuutti myöhemmin KyPan tämän hetken kovin maalitykki, Nico Pietiläinen, kyllästyi siihen, että muut tekevät maalit. 35. minuutilla KyPa sai kulmapotkun ja kukapas muu kuin ”Seivi” Pietiläinen tuli esille ja puski upeasti pallon maaliin.

5-0-maali oli ensimmäisen puoliskon viimeinen maali. Yksi erittäin hyvä tilanne vielä puoliajan viimeisillä minuuteilla nähtiin, kun Kymin Palloilijat sai vapaapotkun. Juho Raivelan vapari osui ylärimaan. Muista ensimmäisen puoliajan tapahtumista mainittakoon vielä se, että Roope Salmela onnistui hankkimaan keltaisen kortin jo pelin toisella minuutilla.

Tauon aikana vastustaja Plaani (joka oli melko kapealla ringillä liikenteessä) suoritti kaksi pelaajavaihtoa. KyPa suoritti yhden vaihdon, kun sairasteluista aiemmin viikolla kärsinyt Niko Vanhala otettiin huilimaan ja tilalle kentälle tuli Pietari Salmi.

Hirveän kauan toista puoliaikaa ei ollut kerennyt kulumaan, kun jälleen sattui ja tapahtui. Juho ”Kettu” Raivelaa rikottiin alueen sisällä, joten KyPalle tuomittiin pilkku. Pallon taakse ei suinkaan astellut Raivela, jota tilanteessa rikottiin ja hänellä olisi ollut mahdollisuus hattutemppuun. Pallon taakse asteli vetovuorossa ollut Ville ”Vikke” Piispa (Kymenlaakson Taksin kummipelaaja huom!), joka kylmänviileästi pisti pallon taas maaliin.

KyPan seuraava vaihto nähtiin 57. minuutilla, kun Reko Marttila tuli vaihtoon ja vähälle peliajalle jäänyt Joona Hytti sai vastuuta. ”Rexiltä” ei tällä kertaa nähty maalia, mutta syöksypusku nurmen pinnassa oli kyllä hyvä yritys.

KyPan loput kolme maalia syntyi lyhyen ajan sisässä noin tunnin kohdalla. Ensin Joona ”Soikka” Sorva vei KyPan 7-0-johtoon maalilla. Sitten puolestaan osui Nico Pietiläinen toistamiseen. Loistavan pelin KyPan puolustuksessa pelannut Teemu Pätäri loi hyvän esityön ja pisti pallon maalin eteen Pietiläiselle, jolla oli helppo tehtävä siirtää peliväline maaliin.

Yhdeksännen – eli viimeisen – maalin viimeisteli ottelun suurin sankari. Kovalla pelipäällä ollut Juho ”Kettu” Raivela eteni pallon kanssa hyvin, käytti palloa Nico Pietiläisellä, joka pisti pallon takaisin Raivelalle ja sitten Raivela laukoi pallon maaliin. ”Ketulle” taisi tulla uran ensimmäinen hattutemppu Siinä Kovimmassa sarjassa.

Viimeiset puoli tuntia pelistä ei enää niinkään mitään ihmeellisyyksiä tarjonnut. Käytännössä myös koko hyökkäys meni uusiksi vaihtojen myötä. Aleksi Nieminen tuli Riihimäen tilalle, Pasi Pöntinen (KTT Tekniikka Oy:n kummipelaaja) tuli Nico Pietiläisen tilalle ja Eero Peltoniemi korvasi Joona Sorvan kentällä. Vaihtopelaajien kohdalla paras paikka oli varmaankin Pasi Pöntisen puskutilanne, jossa Aleksi Nieminen keskitti pallon maali edustalle, mutta valitettavasti ei ihan saatu kymppiä perjantaina täyteen. Viimeisen kymmenminuuttisen aikana paras tilanne olikin varmaan Plaanilla, kun pallo kolahti kerran KyPan ylärimaan.

KyPalle siis upea 9-0-voitto perjantaina. Yhdeksän voittoa on nyt otettu putkeen ja suurin osa voitoista on ollut vielä melko suurivoittoisia ainakin maalimäärien perusteella. Alkavalla viikolla onkin sitten ihan erilainen testi edessä, kun Hultmanin bussi starttaa torstaina (8.8) kohti Joutsenoa. Joutsenossa kohdataan torstaina sarjakärki Kultsu FC, joka on vasta kerran kauden aikana hävinnyt. Kultsu on myös joukkue, jolle KyPa on viimeksi Kolmosessa hävinnyt. Joukkueet kohtasivat toukokuussa (24.5) Keskarin tekonurmella, jolloin ottelu päättyi 0-4. Sen jälkeen KyPan meininki kentällä on muuttunut täysin, joten eiköhän tällä kertaa pystytä paremmin haastamaan sarjakärki.

Union Plaani-ottelussa esiteltiin katsomossa myös KyPan uudistunutta punaista kakkospaitaa. Paitaan on nimittäin ilmestynyt Jatken logo, joka kuuluu Kymin Palloilijoiden uusimpiin yhteistyökumppaneihin.

Jotain muutakin uutta kokeiltiin. Näissä KyPan otteluraporteissahan tunnetusti on usein valittu KyPan osalta kolme parasta pelaajaa eli kolme tähteä. Aikaisemmin valinnat ovat tulleet joukkueen sisältä, mutta alkaen Plaani-pelistä raatina toimii satunnaiset katsojat peleissämme. Tällä kertaa raati oli sitä mieltä, että KyPan tähdet olivat Juho ”Kettu” Raivela (hattutemppu), Nico Pietiläinen sekä Antti Riihimäki. Ei sovi unohtaa myös varmasti pelannutta KyPan puolustusta, sillä myös Teemu Pätärin nimi mainittiin raatien vihkoissa!

KyPan avauskokoonpano Union Plaani -ottelussa:
#99 Vesa Sjöblom (MV)

#4 Teemu Pätäri
#5 Ville Piispa
#10 Roope Salmela (C)
#18 Niko Vanhala

#11 Joona Sorva
#25 Anssi Jokela
#17 Reko Marttila
#33 Juho Raivela

#16 Antti Riihimäki
#77 Nico Pietiläinen

Vaihtopelaajat:
#1 Tomi Siira (MV)
#13 Aleksi Nieminen
#21 Joona Hytti
#22 Jani Järvisalo
#24 Pietari Salmi
#83 Pasi Pöntinen
#97 Eero Peltoniemi

Vaihdot:
46 min: Niko Vanhala -> Pietari Salmi
57 min: Reko Marttila -> Joona Hytti
70 min: Antti Riihimäki -> Aleksi Nieminen
70 min: Nico Pietiläinen -> Pasi Pöntinen
73 min: Joona Sorva -> Eero Peltoniemi

Ottelun maalit:
3 min: 1-0 Antti Riihimäki
16 min: 2-0 Juho Raivela
18 min: 3-0 Juho Raivela
32 min: 4-0 Antti Riihimäki
35 min: 5-0 Nico Pietiläinen
53 min: 6-0 Ville Piispa (rp.)
59 min: 7-0 Joona Sorva
60 min: 8-0 Nico Pietiläinen
62 min: 9-0 Juho Raivela

KyPan kolme tähteä:
*** Juho Raivela
** Nico Pietiläinen
* Antti Riihimäki