RAPORTTI: KyPa nousi sarjakärkeen! (KyPa-IPS 4-1)

Kymin Palloilijat voitti sarja-avauksessa IPS:n 4-1.

Kymin Palloilijat pelasi tänään historian ensimmäisen Kaakkois-Suomen Kolmosen ottelunsa Karhulan keskuskentän tekonurmella. Vastustajana oli Imatran Palloseura (IPS), joka kaatui lopulta lukemin 4-1.

Peli alkoi KyPan hallinnalla ja pelin alkuvaiheilla KyPalle avautuikin jo oiva tilaisuus siirtyä johtoon, kun joukkue sai rangaistuspotkun. Pallon taakse asteli Juho ”Kettu” Raivela, joka pisti pallon varmasti maaliin pilkusta 8. peliminuutin kohdalla.

Peli jatkui maalin jälkeen samanlaisena. KyPa lievästi hallitsi palloa (Ottelupallot tarjoaa Juhani Haavisto Oy), mutta hieman hermostunutta peliä pelattiin. Syötöt karkailivat pahasti ja muutamat pallonmenetykset keskikentällä meinasi aiheuttaa harmaita hiuksia. Onneksi Nico ”Seivi” Pietiläiseltä löytyi jälleen peli-intoa. 17. minuutilla Pietiläinen taisteli pallon itselleen ja täräytti pallon maaliin. KyPa siirtyi 2-0-johtoon.

Enempää maaleja ei ensimmäisellä puoliskolla nähty. Puoliajan lopussa IPS:lle avautui hyvä paikka, kun puolustuksessa oli pieni hätä. KyPan maalivahti Mikko Kurvinen pelasti kotijoukkueen kuitenkin loistotorjunnallaan. Tauolle mentiin siis kotijoukkueen 2-0-johdossa.

Ensimmäisellä puoliskolla varoituksia jaettiin kummallekin yksi. KyPan kapteeni Pietari Salmi joutui rikkomaan vastustajaa keltaisen kortin arvoisesti 21. peliminuutilla. Lisäksi KyPa oli pakotettu käyttämään ensimmäisen vaihdonkin jo ennen kuin peliä oli pelattu puoli tuntia. Pirteästi pelannut Reko Marttila vaivoineen otettiin varotoimeena vaihtoon ja tilalle laitaan ravaamaan pistettiin Joona Hytti.

Toinen puoliaika alkoi melko samanlaisena kuin ensimmäinen puolisko. Peli oli melko tasaista ja hieman hermostunutta pelaamista kummallakin puolella. IPS pääsi koko ajan paremmin peliin mukaan, ja tunnin kohdalla se palkittiin maalin muodossa. IPS kavensi pelin 2-1:een. Pian IPS:n maalin jälkeen KyPan Joona ”Sobo” Sorva sai katsella tuomarin keltaista korttia.

Kymin Palloilijat ei kuitenkaan takaosumasta lannistunut, vaan haki aktiivisesti helpottavaa kolmatta maalia. Reilu 10 minuuttia IPS:n kavennuksen jälkeen KyPa hyökkäsi vahvasti oikealta puolelta. Pallo ajautui seuran isolle puuhamiehelle – Niko Vanhalalle – joka pisti pallon menemään maalia kohti. Pallo meni maalivahdin näpeistä suoraan maaliin.

Maalin jälkeen KyPa jälleen vaihtoi. Saksaritaitojaan harjoittanut Nico ”Seppo” Pietiläinen tuli penkin puolelle, ja kentälle pistettiin Anssi Jokela rauhoittamaan pelailua. Tämä oli ensimmäinen sarjapeli ”Asalle” KyPan pelipaidassa, ja erinomaisesti pelasikin päästessään kentälle.

83. peliminuutilla KyPa suoritti tuplavaihdon. Kapteeni Pietari Salmi kolhuineen sekä seuran sihteeri Antti ”Ei tänään maalia” Riihimäki otettiin kentältä pois. Kentän puolelle pääsi kummipelaajat Pasi Pöntinen (KTT Tekniikka Oy) sekä Joonas Rosenblad (Handelsbanken). Ruuspa luonnollisesti hyökkäykseen ja Pönde puolustuspäähän pelailemaan. Näiden vaihdon jälkeen nähtiinkin IPS:n seuraava vaaratilanne vapaapotkusta. Potku osui keskelle ylärimaa, mutta KyPan onneksi pallo ei maaliin asti pomppinut.

Pelin lopussa suoritettiin KyPan osalta viides ja viimeinen vaihto: Varoitettu Joona ”Sobo” Sorva (tuttu myös led-taululta) siirtyi jännäämään penkin puolelle ja kentälle kirmasi Aleksi ”Arska” Nieminen. Se ei kuitenkaan ollut ottelun viimeinen tilastomerkintä, sillä Niko Vanhala päätti tehdä vielä yhden maalin. Vanhalan 4-1-maalin jälkeen tuomari vihelsi pelin päättyneeksi.

Kymin Palloilijat otti historian ensimmäisessä Kolmosen ottelussaan 4-1-voiton. KyPa oli viimeistelyssään kliinisempi, mutta hieman oli paikoitellen jännittyneen oloista peliä, mikä näkyi turhina pallonmenetyksinä sekä heikkoina syöttöinä. Tärkeintä on kuitenkin se, että sarjakausi aloitettiin voitolla ja maalinteossa onnistuttiin.

Yleisöä oli virallisen luvunlaskijan – Makkarapaistaja J-Boss Luumin – mukaan 110, mutta tämän ”virallisen laskennankin” jälkeen porukkaa valui vielä paikalle. Makkarat taisivat loppua kesken ja kahviakin meni hyvin. Pitää siis ensi kerralla osata varautua paremmin tälläkin puolella.

Kiitos kaikille katsojille, yhteistyökumppaneille sekä kioskinpitäjille (Sanni & Roosa, makkarat: J-Boss). Iso kiitos myös pallopojille. Tänään ottelussa pallopoikina toimi KyPa/2:n jätkät sekä yksi superjunnu Kotkan Nappuloista.

KyPan seuraava ottelu on ensi lauantaina Mikkelissä, jolloin kohdataan Ristiinan Pallo (Ri-Pa). Seuraava kotiottelu puolestaan on perjantaina 10.5, jolloin edessä on kiihkeä KYMIN DERBY -ottelu KyPan ja PeKan välillä. KyPa-PeKa-ottelu pelataan Arto Tolsa Areenalla.

Vaihdot:
25 min: Reko Marttila -> Joona Hytti
72 min: Nico Pietiläinen -> Anssi Jokela
83 min: Antti Riihimäki -> Joonas Rosenblad
83 min: Pietari Salmi -> Pasi Pöntinen
90 min: Joona Sorva -> Aleksi Nieminen

Ottelun maalit:
8 min: 1-0 Juho Raivela (RP)
17 min: 2-0 Nico Pietiläinen
60 min: 2-1 Zhan Bulatkulov
71 min: 3-1 Niko Vanhala
90+4min: 4-1 Niko Vanhala