Derby ei mennyt huonosti, vaan honosti

PeKa/KyPalle makea voitto HaPK:sa (PeKa/KyPa-HaPK 1-0)

Keskiviikkona isolukuinen yleisö sai todistaa PeKa/KyPan tappioputken päättyneeksi, kun paikallisottelussa kaatui Haminan Pallo-Kissat. Ottelun ainokaisen maalin teki Teemu Hono.

Karhulan keskuskentän nurmikentällä pelattu ottelu alkoi kotijoukkueen kannalta räväkkäästi, kun pelin ensiminuuteilla Eero Peltoniemelle siunaantui loistava paikka siirtää PeKa/KyPa johtoon. Valitettavasti Eeron sihti oli pahasti hukassa, ja laukaus meni ohi maalin.

Sen jälkeen peli tasoittui ja enemmänkin lupaavia tilanteita syntyi vihreäpaitaiselle HaPK:lle. KyPan maalilla pelannut Tommy Doty joutui muutaman kerran ensimmäisellä puoliajalla torjuntatehtäviin. Doty kuitenkin pelasti joukkueensa takaiskumaaleilta. Maalivahdilta muutenkin erittäin hyvä peli. Hyvää kentänohjausta ja jalalla pelaaminenkin sujui – unohtamatta niitä torjuntoja, mikä on edelleen se tärkein tehtävä maalivahdilla.

KyPalla pallo pyöri mukavasti omalla kenttäpuoliskolla, mutta jälleen kerran tuntui siltä, että vähän aseettomaksi jäätiin viimeisellä kolmanneksella. Ei oikein löydetty niitä väyliä, josta murtautua HaPK:n maalille. Tältä osalta HaPK tuntui vaarallisemmalta joukkueelta ensimmäisellä puoliajalla.

Ensimmäisellä puoliajalla ei maaleja nähty. Ekan puoliajan lopussa PeKa/KyPan Joona Sorva palkittiin keltaisella kortilla. HaPK puolestaan joutui Caner Mulan loukkaantumisen myötä käyttämään ensimmäisen vaihtonsa jo ensimmäisen puoliajan loppuvaiheilla. Kotijoukkue vaihtoi tauolla Eero Peltoniemen pois, ja tilalle tuli Juuso Kostian.

Toisen puoliajan alussa KyPa sai hyvästä paikasta vapaapotkun – melkein 16 rajalta. Ampumaan tuli tietysti toppari Ville ”Vilho” Piispa. Vikke on elämänsä aikana useamman vaparin pistänyt sisään, mutta tällä kertaa ei uponnut, mutta vapaapotkua tanssimaestro Jorma Uotinen kuvailisi sanoilla: ”Ei huono”. Maalivahti ei onnistunut vaparia liimaamaan, vaan peli jäi pelattavaksi, mutta KyPa sai jatkopallon sohaistua vain ylärimaan.

Reilun tunnin pelin jälkeen kolisi toisella puolella kenttää, kun HaPK pääsi lupaavan oloiseen läpiajoon vasemmalta laidalta. KyPan onneksi veto osui vaan tolppaan.

Suunnilleen samoihin aikoihin tapahtui myös KyPan toinen vaihtopelaaja, kun useamman kerran kontaktin jälkeen maahan makaamaan jäänyt, dramaattinen Joona ”Sobo” Sorva tuli vaihtoon. Sen verran menoa oli kentällä jälleen kerran, että yhdet nappiksetkin menivät pelin aikana rikki. Sobon tilalle tuli tämän hyvä ystävä – ASA. Ei se räppäri. Vaan Anssi Jokela.

Toisella puoliajalla iski myös hirveä kaatosade, joka kasteli kentän ja pelaajat läpimäräksi. Onneksi katsomo oli katettu ja sadekin loppui melko nopeasti, joten kotimatkalla pyöräillessä ei edes kastunut.

Tämä peli oli Teemu Honon ensiesiintyminen PeKa/KyPan riveissä. Kokenut maalitykki naarattiin Kotkan Jäntevän ukkojen joukkueesta, jossa mies kerkesi alkukauden aikana pommittamaan kuusi maalia. Aikaisemmin Hono on kerennyt pelata myös mm. Peli-Karhuissa Kolmosta. Ja heti ekassa pelissään Hono osoitti maalinteon taidon.

Pari lupaavaa tilannetta Honolla oli pelin aikana, mutta maalia saatiin odottaa 83. peliminuutille asti. HaPK:n puolustus liukasteli, Teemu Hono pääsi laidalle vauhtiin ja laukaisi pelivälineen kohti vastustajan maalia. Pallo otti kimmokkeen HaPK:n puolustajasta, ja sen ansiosta lensi yli hyvin pelanneen HaPK-vahdin yli. KyPa siirtyi johtoon ja yleisö mylvi (paitsi haminalaiskatsojat ja ne katsojat, jotka talsivat jo autoille päin).

Peli ei kuitenkaan ollut ohi, vaan HaPK vielä onnistui luomaan vaarallisen tilanteen, mutta kotiyleisö sai lopulta huokaista helpotuksesta, sillä Pallo-Kissat ei hyökkäykseen onnistunut maalin arvoisesti.

PeKa/KyPalle helpottava 1-0-voitto paikallisvastustaja HaPK:sta, joka sarjataulukkoa katsoessa onkin niitä PeKa/KyPan päävastustajia tällä kaudella. Voitolla joukkue katkaisi neljän ottelun tappioputken. Voitto oli PeKa/KyPalle kauden toinen voitto, ja kuudella pisteellä joukkue on tällä hetkellä sijalla 10 – takanaan vain HaPK (3 pistettä) ja STPS (0 pistettä).

Ottelu oli tasainen vääntö. Kuten aikaisemmin jo tuli mainittua – Tommy Doty oli hyvä PeKa/KyPan maalilla. Vikke Piispa oli KyPan puolustuksessa taas itse varmuus. Viime kausi meni Vikeltä ohi, mutta on jälleen mahtava nähdä kehäkettu taas kehissä. Teemu Hono joukkueen hyökkäykseen on ehdottomasti hyvä lisä. Hono osoitti röyhkeyttään ja vaarallisuuttaan, mikä lopulta maalilla palkittiinkin. Tällaista asetta KyPan hyökkäys on kaivannut.

Myös huoltaja Toni Knuutinen hoiti tonttinsa hyvin. Kerran oli jopa liian innokkaasti menossa kentälle huoltamaan pelaajaamme.

Yleisöä oli todella paljon paikalla. Hienoa, että alasarjafutis ja paikallispelit jaksavat ihmisiä kiinnostaa. Valitettavasti kioskia ei tällä kertaa ollut, mutta ehkä kolme pistettä tästä ottelusta lämmittää enemmän mieltä kuin kahvi.

PeKa/KyPan avauskokoonpano HaPK-ottelussa:

#99 Tommy Doty (MV)

#4 Teemu Pätäri
#5 Ville Piispa
#10 Roope Salmela (C) (keltainen kortti)
#53 Nico Borg (keltainen kortti)

#8 Riku Päivähonka
#11 Joona Sorva (keltainen kortti)
#17 Niko Pelmola
#72 Onni Heijari

#20 Teemu Hono (1 maali)
#97 Eero Peltoniemi

Vaihtopelaajat:

#1 Elmeri Mäkelä (MV)
#15 Aapo Niskanen
#22 Riku Pikkarainen
#23 Arttu Kuusimäki
#25 Anssi Jokela
#33 Juuso Kostian
#83 Pasi Pöntinen

Vaihdot:

46 min: Eero Peltoniemi -> Juuso Kostian
62 min: Joona Sorva -> Anssi Jokela
87 min: Teemu Hono -> Arttu Kuusimäki

PeKa/KyPan seuraava ottelu on perjantaina 6.8 Heinolassa Union Plaania vastaan. Ottelu alkaa Heinolan urheilupuistossa kello 18:30 ensi viikon perjantaina. Seuraava kotiottelu on puolestaan sunnuntaina 15.8, jolloin Karhulan keskuskentälle vieraaksi saapuu STPS Savonlinnasta.