Kutonen käynnistyy vihdoin

KyPa/2:n kausi Kutosessa käynnistyy tänään

Pitkä odotus on vihdoin, ja kausi käynnistyy vihdoin Kutosessakin. KyPa/2 pelaa tällä kaudella Kutosessa Etelä-Suomen Lohko 10:ssä ja sillä on kunnia aloittaa kausi ottelulla Popinniemen Ponnistusta vastaan. PoPo-KyPa/2-ottelu alkaa maanantaina 7.6 kello 19 Katajaisten kentällä Karhulassa.

Koronatilanne on vihdoin sen verran helpottanut, että jopa jokunen treeni ollaan saatu aikaiseksi ennen ensimmäistä peliä. Tällä kaudella pelataan hieman erilaisessa lohkossa, sillä tällä kertaa ”Kaakonkulman Kutoset” on yhdistetty yhdeksi lohkoksi, mikä on ihan hyvä juttu. Alkaakin varmasti vähän jokaista joukkuetta ärsyttämään se, että joka vuosi pelataan vaan samoja naamoja vastaan samoilla vanhoilla kentillä.

Mukana on yhteensä 12 joukkuetta. Alunperin oli yksi joukkue enemmän mukana, mutta valitettavasti Haminan Pallo-Kissojen kakkosjoukkue luopui sarjapaikasta keväällä. Jakauma on sellainen, että Kotkasta on mukana viisi jengiä, Virolahdelta yksi ja Kouvolan seudulta kuusi joukkuetta. Tosin yksikään näistä Kouvolan jengeistä ei varsinaisesta Kouvolasta ole lähtöisin, vaan ns. Suur-Kouvolan alueelta eli vanhalta Anjalankoskelta kolme (Inkeroinen, Hirvelä, Myllykoski) joukkuetta, Jaalasta yksi, Voikkaalta yksi joukkue sekä Elimäeltä vielä Villisiat.

Joukkueita on siis mukavasti 12 mukana ja tällä kertaa päästään vähän pidemmälläkin pelaamaan. Valitettavasti kausi on niin lyhyt, että pelejä kertyy vain 11 eli sarja käydään yksinkertaisena sarjana.

Sitten pientä joukkueiden esittelyä. Osa joukkueista on täysin uusia tuttavuuksia, joten niistä on vaikea sanoa mitään, kun ei ole joukkueita seurannut aikaisemmin ollenkaan. Eikä tuttujen joukkueiden kohdallakaan ole tullut vakoiltua, että millaisilla jengeillä kauteen lähdetään. Mutta jos vanhat ennusmerkit pitää paikkaansa, niin eiköhän paikallisvastustajat lähde melko samoilla naamoilla liikkeeseen – tosin tietysti taas entistä harmaimpina, kaljuuntuneempina, huonokuntoisempana sekä lihavampana.

Kutonen käynnistyy vihdoin

FC E-Talon Pojat (FC Etapo)
Perustettu: 1984
Kotipaikkakunta: Kotka
Kotikenttä: Katajaisten kenttä
Viime kauden sijoitus: 5/7 (Kutonen, Lohko 8)

Rakas FC Etapo, jossa on vuosien varrella vaikuttanut myös mm. Sika-Mika Dufva. FC Etapoa on vaikea arvioida, sillä hyvän ja huonon pelin ero on huikea. Hyvänä päivänä joukkue pystyy haastamaan sarjan kärkijoukkueetkin. Siitä hyvänä osoituksena viime kauden tasapeli PoPoa vastaan, joka oli lohkovoittaja PoPon ainoa peli, missä he kokivat pistemenetyksiä. Huonona päivänä joukkueen pelaajilla liikkuu suut enemmän kuin jalat.

Erityisen tarkkana saa pitää monilahjakkuus Joonas Eväkoskea, joka on viime vuosina ollut Etapon tärkein pelaaja. Muista nimistä mainittakoon, että ainakin viime kaudella Etapon riveissä pelasi mm. KuPS:n ja KTP:n maalilta tuttu Tatu Niskanen – tosin Etapossa mies viihtyi kenttäpelaajana!

Kutonen käynnistyy vihdoin

FC Villisiat
Perustettu: 1933 (Elimäen Vauhti)
Kotipaikkakunta: Kouvola (Elimäki)
Kotikenttä: Elimäen jalkapallostadion
Viime kauden sijoitus: 6/8 (Kutonen, Lohko 7)

Elimäen Vauhti -seuran jalkapalloylpeys FC Villisiat pelasi viime kaudella siinä toisessa ”Kaakon Kutosessa” eli Lohko 7:ssä. Villisiat jäi lohkossa kuudenneksi eli taakse jäi vain MYPA/FC sekä HiHi. Melkoinen pudotus siis seuralta, joka aikanaan käväisi jopa siinä kovimmassa eli Kaakon Kolmosessa (Kausi 2008.. no onhan siitä jo aikaa..).

Joukkueesta on vaikea sanoa mitään, kun ei ole joukkuetta nähnyt pariin vuoteen. Edellinen kausi ollut hyvin samanlainen kuin KyPa/2:n – Muutama niukka voitto ja jokunen rökäletappio. Mielenkiintoisena knoppina mainittakoon, että KyPan edustusjoukkue ja FC Villisiat kohtasivat Regions’ Cupin ensimmäisellä kierroksella pari vuotta sitten. KyPa eteni jatkoon lukemin 7-1.

Suomalaisen jalkapalloilun suurimpiin vihollisiin kuuluva Kouvolan kaupunki päätti muuten lakkauttaa hienon jalkapallokentän hoidon vuoden 2020 loppuun. FC Villisiat onkin itse ottanut kentn hoitamisen haltuun talkoovoimin. Iso peukku hienolle seuralle ja iso keskari Kouvolan kaupungille, joka jatkuvasti yrittää heikentää jalkapalloilun edellytyksiä kunnassa.

Kutonen käynnistyy vihdoin

Hirvelän Hirvet (HiHi)
Perustettu: 1992
Kotipaikkakunta: Kouvola (Sippola)
Kotikenttä: Sippolan urheilukenttä
Viime kauden sijoitus: 8/8 (Kutonen, Lohko 7)

Hirvelän Hirvet eli tuttavallisemmin HiHi on pieni kyläseura Sippolan Hirvelä-nimisestä kylästä. HiHikin on vuosia tahkonut jo Kutosta, ja olihan joukkue aikanaan KyPan kanssa (silloin oltiin tosin vielä PeKa/2-nimellä) samassa lohkossakin.

HiHi vuodesta toiseen taistelee sitä vastaan, että ei jää lohkossaan viimeiseksi. Viime kaudella se ei onnistunut, vaan MYPA/FC oli paikallisvastustajaansa parempi ja HiHi jäi viimeiseksi. Pisteitä kuitenkin kertyi kohtuulliset seitsemän kappaletta viime kaudella. Isoimpana onnistumisena yksi voitto Pallo-Peikoista, joka kuitenkin sijoittui lohkossaan kolmanneksi. Ei pidä siis HiHiäkään aliarvioida.

Jostain syystä ainoa peli, jolle ei ole mitään aikaa merkitty on HiHin ja KyPa/2:n ottelu. Toivottavasti se jossain vaiheessa sinne ilmestyy..

Kutonen käynnistyy vihdoin

Inkeroisten Purha/2
Perustettu: 1958
Kotipaikkakunta: Kouvola (Inkeroinen)
Kotikenttä: Inkeroisten urheilukenttä
Viime kauden sijoitus: 4/8 (Kutonen, Lohko 7)

Inkeroisten Purhan kakkosjoukkue oli viime kaudella keskikastin joukkue lohkossaan. Näistä kakkosjoukkueista on aina vaikea ennustaa, että mitä on tulossa, kun kokoonpano saattaa olla hyvinkin erilainen – jos edustusjoukkueesta on tulossa apuja.

Kutonen käynnistyy vihdoin

Jaalan Voima (JaVo)
Perustettu: 1976
Kotipaikkakunta: Kouvola (Jaala)
Kotikenttä: Hartola
Viime kauden sijoitus: 2/8 (Kutonen, Lohko 7)

Viime kaudella Lohko 7:ssä oli yksi joukkue ylitse muiden – Korian Klubi – joka ei yhtään pistemenetyksiä kärsinyt. JaVo sijoittui sarjassa hienosti toiseksi, joten voisi olettaa, että tämä on kovin kouvolalaisjoukkue, jonka KyPa/2 tulee tällä kaudella pelaamaan.

Harmittavasti KyPa/2:n ja JaVon välinen ottelu pelataan Kotkassa. Olisi ollut kiva päästä tällä kaudella näkemään Hartolan kylässä sijaitseva JaVon kotikenttä, mutta ehkä sitten ensi vuonna – ellei jompi kumpi joukkueista onnistu nousemaan Kutosesta Vitoseen.

Kutonen käynnistyy vihdoin

Karhulan Pojat (KarPo)
Perustettu: 2009
Kotipaikkakunta: Kotka
Kotikenttä: Katajaisten kenttä
Viime kauden sijoitus: 7/7 (Kutonen, Lohko 8)

Karhulan Poikien viime kausi oli murheellinen, sillä joukkue jäi lohkonsa viimeiseksi. Pisteitäkin kertyi tasan yksi, ja sekin sattui olemaan juuri meitä vastaan, kun onnistuttiin lopussa sössimänä voitto tasuriksi. KarPon pelaajalista näyttää melko samalta edelleen – muutama uusi nimi pisti silmään. Esimerkiksi Hiwa Haghi uutena nimenä. Hiwahan muistetaan FC Myllyn peräsimestä ja toimi myös vuosia tuomarinakin Kutosessa.

KarPon kohdalla pitää muistaa mainita tietysti KARPOT-TV, eli KarPon jätkistä koostuva ryhmä, joka tekee hienoa jalkapallokulttuurityötä kuvaamalla alasarjapelejä. Varmasti myös tällä kaudella vahvasti läsnä Kutosen peleissä.

Kutonen käynnistyy vihdoin

Kotkan Jäntevä/Ukot
Perustettu: 1940
Kotipaikkakunta: Kotka
Kotikenttä: Metsolan urheilukenttä
Viime kauden sijoitus: 2/7 (Kutonen, Lohko 8)

Jäntevän ukkojen joukkue on varmasti jälleen kova, vaikka miehet ovat varmasti hieman kankeampia kuin vuosi sitten. Mutta tässä on joukkue, joka pelaa sen takia hyvin, että siellä on vanhoja kovia peliukkoja, jotka ovat vuosia pelanneet yhdessä. Sen sai kokea KyPa/2 viime kaudella murskatappion merkeissä.

Tällä kaudella usko on kuitenkin kova, että KyPa/2 pistää paremmin kampoihin Jänöjä vastaan, sillä KyPa/2 on vahvistunut ja maalintekovoimaa on saatu. Saataisi edes se yksi maali tehtyä Jäntevän ukkoja vastaan.

Kovia, meritoituneita pelureita löytyy Jäntevän rosterista – joukkue on niin kova, että se on kovempi kuin ylempänä pelaava ”edustusjoukkue”. Tietenkään ei aina tiedä, ketä pelaajia joukkue saa paikalle, mutta on joukkueella heittää kentälle esimerkiksi Kim Liljeqvist hyökkäykseen ja maalille Antti Pynnönen. Jopa Super-Vesku Helenius ja Jussi Kinnaslampi kävivät viime kaudella muutamassa pelissä – saa nähdä, nähdäänkö myös tällä kaudella.

Kutonen käynnistyy vihdoin

Kymin Palloilijat/2 (KyPa/2)
Perustettu: 2018
Kotipaikkakunta: Kotka
Kotikenttä: Metsolan urheilukenttä
Viime kauden sijoitus: 6/7 (Kutonen, Lohko 8)

KyPa/2:n toinen kausi Kutosessa – eli viime kausi – oli suoraan sanoen surkea. Maalinteko ontui, pelin lopuissa sählättiin ja muutama runsasmaalinen tappiokin koettiin. Tällä hetkellä usko touhuun on kova. Hommaa viedään taas uudella innolla eteenpäin.

Ilahduttavaa on ollut seurata myös sitä, kuinka paljon joukkueeseen on ollut jälleen halukkaita ja niissä vähäisissä treeneissä, mitä ollaan keretty treenaamaan, on hyvin saatu porukkaa paikalle.

Sen voi suoraan sanoa, että KyPa/2 on viime kaudesta vahvistunut melkoisesti. KyPan edarijengistä joukkueeseen on siirtynyt ainakin Antti Riihimäki, Aleksi Nieminen sekä Niko Vanhala. Riihimäki ja Nieminen ovat tälle tasolle melko kovia maalitykkejä, ja Vanhala on kova nimi keskikentälle sekä puolustukseen monipuolisena pelaajana.

Kutonen käynnistyy vihdoin

Myllykosken Pallo FC (MYPA/FC)
Perustettu: 1947
Kotipaikkakunta: Kouvola (Myllykoski)
Kotikenttä: KSOY Stadion (Saviniemen jalkapallostadion)
Viime kauden sijoitus: 7/8 (Kutonen, Lohko 7)

MYPAn harrastejoukkue (joka joskus muinoin tunnettiin myös nimellä MYPASSION) on totutusti taas Kutosessa mukana. Viime kaudella joukkue oli paikallisvastustajaa HiHiä parempi – miten käy tällä kaudella? Puitteet ainakin on joukkueella kohdillaan, sillä joukkueen kotikenttänä on Saviniemen jalkapallostadion, joka myös KSOY Stadionina nykyisin tunnetaan.

Kutonen käynnistyy vihdoin

Popinniemen Ponnistus (PoPo)
Perustettu: 1929
Kotipaikkakunta: Kotka
Kotikenttä: Katajaisten kenttä
Viime kauden sijoitus: 1/7 (Kutonen, Lohko 8)

PoPo oli vuosia hännänheikkinä Kaakon Kutosessa, mutta homma muuttui päälaelleen, kun KTP-pelurit päättivät liittyä joukkoon. PoPo dominoi jälleen viime kaudella sarjaa häviämättä yhtäkään peliä. Ainoat pistemenetykset tulivat tasurissa Etapoa vastaan.

Joukkue hengittää melko puhtaasti kolmikon Juho Nykänen-Jani Lauretsalo-Julius Rikberg pelaamisesta. Tai ehkäpä puhutaan nelikosta, jos Erkka Länsimies pelaa myös? Onneksi sentään Samuli Kaivonurmea ei ole toistaiseksi onnistuttu houkuttelemaan takaisin..

PoPon KTP-Trio on kova ja saa tulosta aikaiseksi kentällä, mutta toisaalta jalkapallo on kuitenkin edelleen 11vs11-peli ja PoPokin on haavoittuvainen.

Kutonen käynnistyy vihdoin

Virolahden Sampo (ViSa)
Perustettu: 1913
Kotipaikkakunta: Virolahti
Kotikenttä: Harjun Oppimiskeskus
Viime kauden sijoitus: 3/7 (Kutonen, Lohko 8)

Virolahden Sampo (ViSa) oli viime kauden positiivinen yllättäjä. Joukkue suoritti tasaisen varmasti ja palkintona oli lohkon kolmossija tähtipelaajajoukkueiden takana. Joukkueen toiminta on viime vuosina ollut nousujohteista, mutta tuskin vieläkään pystyy pistämään kampoihin nimekkäämpiä joukkueita vastaan.

ViSan kotikenttä sijaitsee Harjun oppimiskeskuksella. Kenttä on pieni, mutta siellä on jotenkin mukava maalaistunnelma hevosineen. Ja siellä jopa on pieni kahvio, josta pelin aikana saa kahvia, pullaa ja makkaraa. Välillä tekisikin mieli istua mieluummin katsomon puolella kuin vaihtopenkillä, kun Virolahteen lähdetään pelailemaan.

Juuri kauden alla Virolahden Sampo ilmoitti tehneensä farmisopimuksen Haminan Pallo-Kissojen kanssa, ja näin ollen ViSa korvaa tässä hommassa HaPK/2:n, joka ei saanut joukkuetta Kutoseen kasaan.

Kutonen käynnistyy vihdoin

Voikkaan Pallo-Peikot (PaPe)
Perustettu: 1946
Kotipaikkakunta: Kouvola (Voikkaa/Kuusankoski)
Kotikenttä: Kuusankosken urheilupuisto
Viime kauden sijoitus: 3/8 (Kutonen, Lohko 7)

Pallo-Peikot on siitä legendaarinen seura, että kyseessä on Sami Hyypiän kasvattajaseura. Ajat on nyt toiset. Hyypiä toimii nykyisin telkkarissa kehnona asiantuntijana, Kouvolan kaupunki päätti lopettaa Voikkaan pallokentän kunnossapidon (tästä oli adressikin? Oliko mitään vaikutusta?) ja PaPe pelaakin Kuusankosken urheilupuistossa.

Viime kauden tilastoja kun katselee, niin pelaajia pitäisi kyllä Voikkaalla riittää, sillä kentällä kävi yli 30 pelaajaa kauden aikana. Joukkue sijoittui hienosti kolmanneksi lohkossaan eli varmasti haastava vastustaja tulee olemaan.

Kutonen käynnistyy vihdoin

Mitään veikkauksia tulevan kauden sarjataulukosta en halua pistää, vaan tasapuolisesti haluan kaikille joukkueille ja toimijoille toivottaa onnea tulevaan kauteen. Maailmantilanne viimeisen 1,5 vuoden aikana on vaikuttunut vahvasti myös meihin jalkapallon ystäviin. Hienoa on jälleen päästä kentälle toteamaan, että rapakunnossa tässä ollaan edelleen. Eihän tätä touhua kuitenkaan pelkästään pallonpotkimisen takia tehdä. Onhan niitä joukkueen saunailtojakin odoteltu..