Yhteenveto KyPa/2:n päättyneestä kaudesta

Kausi on kummankin Kymin Palloilijoiden joukkueen osalta ohi. Pikku hiljaa on reilun viikon takaisesta KyPa/2:n saunaillastakin jo selvitty, niin on tässä vaiheessa hyvä vaihe tehdä yhteenveto kaudesta.

Viime vuoden jälkeen Palloliitto luopui piireistä ja jalkapallokartta jaettiin neljään osaan. Tämä tarkoitti sitä, että KyPa/2 ei tällä kaudella pelannut ns. ”Kaakon Kutosta”, vaan kyseessä oli Etelä-alueen lohko 8. Mukana oli seitsemän joukkuetta – viisi kotkalaisjoukkuetta (KyPa/2, FC Etapo, PoPo, Jäntevä/Ukot sekä KarPo), yksi haminalaisjoukkue (HaPK/2) sekä Virolahdelta ViSa.

Kausi vedettiin kaksinkertaisella systeemillä eli jokaiselle joukkueelle kertyi pelejä kauden aikana 12. Tietysti tämä eräs pandemia sotki myös Kutosen kuvioita, sillä kausi päästiin aloittamaan vasta kesäkuun puolessa välissä.

Kausi käyntiin

KyPa/2:n kausi alkoi 15.6 vierasmatsilla, ja heti päästiin reissaamaan ”kauas” Haminaan asti, kun vastassa oli Haminan Pallo-Kissojen kakkosjoukkue. Vastustajan riveissä oli tuttu mies, Jonne Hannula, joka vielä viime vuonna potkiskeli KyPan riveissä ja kävi KyPa/2:n riveissä pommittamassa maaleja.

Ensimmäinen peli oli positiivinen yllätys, vaikka niukka tappio loppujen lopuksi tulikin. Pitää ottaa huomioon, että montaa kertaa ei oltu päästy harjoittelemaan ennen ensimmäistä peliä. HaPK/2 voitti ottelun lukemin 2-1. KyPa/2:n ainokaisesta maalista vastasi Leevi Toivanen lisäajalla. Toivanen siirtyi täksi kaudeksi KyPa/2:n riveihin ja heti ensimmäisessä pelissä osoittautui kovaksi vahvistukseksi. Harmittavasti loukkaantumisen takia Toivasen kausi jäi torsoksi, kun pelejä kerkesi kertymään vain neljä kauden aikana.

”Voittoputki”

Tällä kaudella KyPa/2 pelasi kotipelinsä pääsääntöisesti Metsolan urheilukentällä. Ensimmäinen ottelu Metsolassa oli KarPoa vastaan. Kauden maalitykki Jukka-Pekka Nuutinen iski ottelussa kaksi maalia, ja edarista vahvistuksena tullut Pasi ”Bounty” (ei kukaan kutsu Pöndeä oikeasti Bountyksi?!) Pöntinen onnistui myös maalinteossa. Tuloksena oli helpohko 3-0-voitto Karhulan Pojista. Ottelu katsottavissa Karpot-TV:stä.

KarPo-peli jäi Lauri Anttilalta väliin, joten muutama päivä ennen peliä oli pieni paniikki päällä – mistä saadaan vahti?! Sen sijaan, että käytäisi paikalliset alasarjajyrät läpi, KyPa/2 päätti hankkia maalivahdin Tammisaaresta. Maalivahtimme on Tampereella, joten hankitaan toinen vahti Tammisaaresta – hyvä logiikka! Juuso Ruoho tuli Kotkaan pelaamaan, ja pelasikin heti nollapelin. Ruoholle tuli vielä kaksi muuta esiintymistä KyPa-paidassa kauden aikana. Kausi oli alkanut siis ihan mukavasti, ja kaikki näytti vielä valoisalta tässä vaiheessa.

Yhteenveto KyPa/2:n päättyneestä kaudesta
Maalikuningas Jukka-Pekka Nuutinen väläytti välillä pelikentillä ja myös sen ulkopuolella.

Heinäkuun ensimmäisenä päivänä oli vuorostaan FC Etapo, joka oli tällä kaudella parempi joukkue vuosiin. FC Etapo hallitsi mittelöä, mutta kerrankin onni oli KyPa/2:n puolella ja onnistui voittamaan pelin heikommallakin pelillä. Jere Tujulan upea vapaapotkumaali pelin loppupuolella siirsi KyPan johtoon, ja lopussa vielä onnistuttiin kahdesti tekemään maali. Tuloksena oli 4-1-voitto FC Etaposta – maalintekijöinä Nuutinen, Tujula, Nieminen ja Kelkka. Uskomatonta, mutta totta – tämä ottelu jäi KyPa/2:n viimeiseksi voitoksi kaudella 2020.

Alavireinen kesä

Seuraavaksi olikin KyPa/2:n historian pahin pöllytys, kun vastassa oli Kotkan Jäntevän ukot. Ensimmäisen puoliajan jälkeen tilanne oli vielä siedettävä 3-0. Toisen puoliajan alussa Nuutiselle avautui tuhannen taalan paikka, mutta kavennusmaali jäi tekemättä. Sen jälkeen peli repesikin, kun KyPa/2 sai yhden punaisen kortin. Yksi pilkkukin onnistuttiin tuhrimaan, ja lopputuloksena nöyryyttävä 9-0-tappio.

Nöyryytyksen jälkeen KyPa/2 onnistui jälleen maalinteossa ViSaa vastaan. KyPa/2 teki ottelun kaikki maalit, mutta valitettavasti joukkue teki enemmän omaan maaliin kuin vastustajan verkkoon. KyPa/2-ViSa-ottelu päättyi 1-2, kun Alexander Makarov onnistui pelin lopussa kaventamaan pelin. Pelin loppu oli hyvää pelailua, mutta peliin herättiin taas liian myöhään.

Missä jätkät?

Siirryttiin jo elokuun puolelle. Ensimmäisenä elokuun pelinä piti olla ottelu pelättyä Popinniemen Ponnistusta vastaan, mutta ottelu siirtyi tuomarin poissaolon takia myöhemmäksi. Eikä kenttäkään kiltisti sanoen priimassa kunnossa ollut. Tämä oli helpotus joukkueelle, sillä KyPa/2 onnistui saamaan paikalle vain vaivaiset 12 pelaajaa ja vastassa oli kuitenkin sarjan kärkijoukkue, jossa pelaa vanha KTP-trio (Nykänen, Lauretsalo, Rikberg). Joukkueet potkiskelivat loppujen lopuksi harjoitushöntsän ilman tuomareita.

Seuraava virallinen peli oli keskiviikkona 12.8, jolloin matkattiin Harjun oppimiskeskuksen sympaattiselle jalkapallokentälle. Vastassa oli tietysti Virolahden Sampo, jota vastaan oli edellinenkin virallinen ottelu. Virolahdella peli sujui KyPa/2:n osalta paremmin kuin edellinen ViSa-matsi. Joonas Kelkka siirsi KyPa/2:n johtoon toisen puoliajan alussa. Kovasta taistelusta huolimatta pää ei tällä kertaa kestänyt, vaan ViSa tuli tasoihin. 1-1-lukemiin päättyi ottelu Harjun kentällä. Viime vuonna otettiin kaksi voittoa ViSasta – tällä kaudella saldo oli kehnompi.

Popinniemen Ponnistus (PoPo) kohdattiin vihdoin ensimmäisen kerran elokuun puolessa välissä. Makarov onnistui jälleen Metsolan kentällä maalinteossa, mutta se oli laiha lohtu, sillä PoPo oli parempi iskemällä neljä maalia. Ensimmäistä PoPo-peliä seurasi seuraava PoPo-mittelö, kun 27.8 Ruonalan hallissa pelattiin rästiottelu. Tällä kertaa meno oli kylmempää, sillä PoPo iski neljä maalia jo ensimmäisellä puoliajalla. Toisella peli rauhottui, eikä PoPo iskenyt hallilla enää kuin kaksi maalia. Jälleen kerran KyPa/2 onnistui vain kerran maalinteossa. Tällä kertaa oli Miikka Fontellin vuoro osua. Kaksi peliä PoPoa vastaan tällä kaudella, ei voittoja ja maalisuhdekin jäätävä 2-10.

Elokuun lopuksi oli odotettavissa taas paha kamppailu, kun murskaava Jäntevä/Ukot oli vastassa. KyPa/2:n peliesitys tässä Jänöt-matsissa oli edellistä parempi, ja turpaan tuli vain kahdella maalilla. Tappiosta huolimatta paljon tasapainoisempi esitys joukkueelta kovaa vastusta vastaan. Otetaan huomioon myös se, että pelissä loukkaantui kaksi avainpelaajaa – Joonas Kelkka ja maalivahti Lauri Anttila. Lauri Anttilan loukkaantumisen myötä joukkueen kolmosvahti – Otto ”Director of Football” – pääsi esittämään maalivahdintaitojaan. Anttila onneksi toipui kauden viimeisiin peleihin, mutta Kelkan kausi oli tässä. Mainittakoon tästä ottelusta vielä se, että Karhulan Poikia aikaisemmin edustanut Joonas ”Juudas” Hostikka loikkasi KyPa/2:n riveihin, ja teki tässä pelissä debyyttinsä KyPa-paidassa.

Tasapelien syyskuu

Ja niin saapui syyskuu. Kolme peliä enää jäljellä. Ensimmäisenä vastassa oli HaPK/2 Metsolan kentällä. Tämä oli viimeinen peli, joka päästiin pelaamaan oikealla nurmella. Maalinteko jälleen takkuili ja ottelu muuttui selviytymistaisteluksi toisella puoliajalla, kun yhden punaisen kortin ansiosta jouduttiin pelaamaan puolisen tuntia vajaalla. Muutenkin oli hankalaa, kun penkillä ei taaskaan hirveän montaa pelikykyistä peluria ollut. Hyvän puolustuksen ansiosta raavittiin tästä ottelusta maaliton tasapeli.

Yhteenveto KyPa/2:n päättyneestä kaudesta
”Aito ysi” Henri Kalatsev pelasi omien sanojensa mukaan loistavan pelin HaPK/2:sta vastaan.

Kauden viimeinen ulkona pelattu peli oli Karhulan Poikia vastaan sunnuntaina 13.9. Ottelu pelattiin Arto Tolsa Areenalla ja peli on katsottavissa myös Karpot-TV:stä. Pelaajatilanne KyPa/2:n osalta oli surkea. Paikalle saatiin vain 11 pelaajaa eli kaikki kokoonpanossa olleet pelaajat pelasivat täyden pelin. Homma vielä vaikeutui, kun luottotoppari Pietari Salmi loukkaantui ja joutui lopun pelin seisoskelemaan hyökkäyksessä.

Surkeasta pelaajatilanteesta huolimatta KyPa/2 sai loistavan alun, kun Jukka-Pekka Nuutinen siirsi KyPa/2:n johtoon jo neljännellä peliminuutilla. Eevo Mainila lisäsi KyPa/2:n johdon jo kahteen maaliin 12. minuutilla. KyPa/2:lla oli peli hyvin hallussa, mutta ensimmäisen puoliajan lopussa yksi heikko syöttö alaspäin ja Pietsun loukkaantuminen siihen samaan tilanteeseen, antoi KarPolle mahdollisuuden kaventaa. Ja niin tauolle mentiinkin KyPa/2:n 2-1-johdossa.

Toisella puoliajalla peli hieman tasaantui, kun KyPa/2:n 11-miehisestä kokoonpanosta alkoi virta loppumaan. Muutamia hyviä paikkoja luotiin, mutta maalinteossa ei onnistuttu. Lopussa kuitenkin annettiin turhaa siimaa vastustajalle pilkun muodossa, ja niin KarPo tuli ihan pelin lopussa tasoihin. Tästä ottelusta saatu piste oli KarPon ainoa tällä kaudella.

Viimeinen peli oli maanantaina 21.9 Ruonalan hallilla. Vastassa oli FC Etapo. Nyt oli sentään KyPa/2:lla neljä vaihtopelaajaa. Jälleen kerran KyPa/2 sai salama-alun, kun Jukka-Pekka Nuutinen teki jo toisella minuutilla maalin. Seuraavaksi nähtiin ehkä kauden hienoin maali, kun 8. minuutilla Joona Hjeltin vasuri upposi ylänurkkaan. 2-0-johdon jälkeen KyPa/2:n peli lässähti täysin, ja peli siirtyi täysin FC Etapon hallintaan. FC Etapo teki ensimmäisellä puoliajalla kolme maalia, ja näin tauolle siirryttiinkin Etapon johdossa.

Yhteenveto KyPa/2:n päättyneestä kaudesta
Hjeltin visurista ei valitettavasti ole videokuvaa.

Vähän alkoi jo vaikuttaa siltä, että KyPa/2:lla ei ole mitään jakoa FC Etapoa vastaan, mutta vastustajan maalivahdin toilailujen ansiosta KyPa/2 sai kuin varkain rangaistuspotkun. Rikottu pelaaja – Tuukka Piiroinen – sai itse ampua pilkun. Piiroinen pisti pallon varmasti maaliin ja KyPa/2 oli jälleen pelissä mukana. Enempää maaleja ei kuitenkaan syntynyt pelissä, ja näin tämä kolmas syyskuun pelikin päättyi tasuriin.

Kausi ohi

Kausi päättyi KyPa/2:n osalta FC Etapo-peliin. Kutosen Etelä 8 -lohkon voittajaksi kruunattiin Popinniemen Ponnistus, joka tuskin taaskaan ottaa nousua vastaan. PoPon saldo 12 pelistä oli 11-1-0, eli ilman tappioita mentiin kausi. Pahin haastaja Jäntevä/Ukot jäi yhdeksän pisteen päähän PoPosta.

Kolmossijasta olikin jo tiukempaa kamppailua, mutta ”pronssisijalle” lopulta päätyi Virolahden Sampo, joka saalisti kauden aikana 18 pistettä. Pisteen perässä oli HaPK/2. Viime vuosia pirteämpi FC Etapokin oli tänä vuonna KyPa/2:n edellä. FC Etapon pistesaalis oli 14.

KyPa/2 jäi seitsemän joukkueen lohkossa kuudenneksi eli toiseksi viimeiseksi. 12 pelistä onnistuttiin voittamaan vain kaksi, neljä peliä päättyi tasapeliin ja kuudesti hävittiin. Ja Karhulan Pojat (KarPo) oli sarjan jumbo yhdellä pisteellä.

Lohkon maalikuninkuus jaettiin tällä kertaa. Mestari-PoPon Juho Nykänen sekä ViSan Matias Uutela kumpikin onnistui tekemään 10 maalia. Perässä tuli KTP-legenda Kim Liljeqvist (Jäntevä/Ukot) ja Tuomo Tähti (PoPo) yhdeksällä maalilla.

KyPa/2 onnistui maalinteossa kauden aikana vain 17 kertaa (jos ei omia maaleja lasketa). KyPa/2:n maalitykki oli Jukka-Pekka Nuutinen viidellä maalilla. Joukkueen saunaillassa (Vale-)Nuutinen palkittiin pienellä pystillä. Saunaillassa palkittiin vuoden aktiivina Toni Koski ansaitusti. Koski pelasi kaikki pelit ja oli käytännössä aina harkoissa paikalla. Aktiivisista toimijoista mainittakoon Jani Tuliniemi, joka olisi hyvin voitu palkita vuoden tulokkaana, jos sellainen palkinto olisi ollut. Aktiivisuutensa lisäksi Tuliniemi otti hienosti paikkansa oikeana laitapakkina pelaten todella paljon peleissä. Plussana vielä se, että Tuliniemen ansiosta joukkue sai taloudellista tukea. Sponsored by Flowplus!

Yhteenveto KyPa/2:n päättyneestä kaudesta
Joukkueen sponsori – Flowplus.

Vuoden pelaajaksi valittiin jälleen kerran joukkueen viimeinen lukko, maalivahti Lauri Anttila. Kenttäpelaajista eniten ääniä äänestyksessä sai Hjelt. Lauri Anttila pääsi kauden aikana myös edustusjoukkueen riveissä pelaamaan yhden Kolmosen pelin, kun Siivu-Siira ja Wesley Sjöblom eivät peliin kerenneet. Muista KyPa/2-miehistä Kolmosen tunnelmaa pääsi haistelemaan myös KyPa/2:n GM Vande ”Atte” Vantola sekä Alexander Makarov, joille niin ikään kertyi Kolmosessa yksi peli.

Joukkueen päätössaunailtaa vietettiin jälleen kerran Kuura Saunalla. Isot kiitokset myös sinne tästä kaudesta. Tähän kohtaan olisi ollut kiva pistää kuva joukkueen palkituista – Anttilasta, Nuutisesta ja Koskesta – mutta eipä tajuttu saunaillassa sihijuomien äärellä sellaista kuvaa ottaa, joten laitetaan vaikka kuva joukkueen johtohahmoista – Director of Football, Otto Karhu & General Manager, Vande ”Atte” Vantola:

Yhteenveto KyPa/2:n päättyneestä kaudesta
Tuore kuva.

Mitä kaudesta jäi käteen?

.. No ei kai paljon mitään. Tuloksien valossa ja varmaan myös pelillisestikin kausi oli ensimmäistä kautta kehnompi. Maalinteko tökki, peli oli melko usein melko päätöntä juoksua ja keskikenttä kaipaisi vahvistusta. Kauden aikana kentällä taisi 32 pelaajaa käydä. Tällä kaudella saatiin edellistä vähemmän vahvistuksia edustusjoukkueen puolelta, kun siellä jouduttiin vetämään kausi melko kapealla ringillä loukkaantumisten ja poissaolojen takia.

Jotain positiivistakin löytyy. Puolustus toimi muutamaa peliä ja yksittäisiä virheitä lukuunottamatta kauden aikana melko hyvin. Ja niissä peleissä, hetkinä, kun maltettiin pitää palloa ja kierrättää yksinkertaisilla syötöillä, peli välillä näytti kelvolliselta.

Liian vakavaksi ei kuitenkaan viitsi kauden jälkeen heittäytyä. Alasarjafutistahan tämä vaan on. Kiitokset tästä kaudesta kaikille pelaajille, seuratoimijoille, kannattajille (KyPa/2 Ultras), vastustajille ja tuomareille. Ensi kaudella KyPa/2 tulee entistä kovempana siihen kauneimpaan sarjaan – Kutoseen!