RAPORTTI: Maalinteko ontuaa (KyPa-Liry 0-0)

KyPan alaloppusarja alkoi maalittomalla tasapelillä

Ensiksi isot pahoittelut siitä, että nämä Kymin Palloilijoiden kotisivujen päivitys on jäänyt ihan taka-alalle. Kun tekijöitä seurassa on niin vähän, niin jostain toiminnasta pitää nipistää. Yritetään kuitenkin nyt loppukaudeksi tsempata tälläkin osa-alueella ja hyödyntää näitä Jethro ”Joonas” Rosenbladin väsäämiä nettisivuja hyödyksi.

Ja sitten itse peliin.

Elokuu ja sen myötä kesä alkaa olemaan lopussa. Eletään elokuun 30. päivää, sunnuntai ja ilmakin kertoo sen, että kesä on jo ohi. Karhulan keskuskentällä kohtasivat toisensa Kymin Palloilijat sekä Lappeenrannan itäinen Raittiusyhdistys (Liry). KyPa on useamman kerran historiansa aikana kohdannut Liryn ja joukkueesta on muodostunut jo jonkinlainen peikko kymiläisille, sillä Liry ei ole kertaakaan kaatunut. Tänäänkään ei ollut se päivä, sillä ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin (0-0).

Paljon erilaisista loukkaantumisista, poissaoloista ja pelaajamenetyksistä tällä kaudella kärsinyt KyPa lähti jälleen hyvin erilaisella avauskokoonpanolla peliin liikenteeseen. Kotkan (ja ehkä Suomen?) parhaimpia hamppareita tekevä Vesa Sjöblom oli isähommien takia pelissä sivussa, ja maalilla oli Tomi ”Siivu” Siira, joka satuhahmona tottelisi varmaan nimeä Unelias (sadusta Lumikki ja seitsemän kääpiötä). Teemu Pätäri oli jälleen poissa, ja täksi kaudeksi KyPaan siirtynyt Riku ”Riksa” Pikkarainen aloitti poikkeuksellisesti vaihdossa.

Hyvänä uutisena puolestaan oli se, että seuran nykyinen puheenjohtaja Niko Vanhala palasi edustusjoukkueen pelaajarivistöön loukkaantumisensa jälkeen tähän peliin, ja pelasikin loistavasti laitapuolustajana. Pikkaraisen paikan avauksessa puolestaan otti ”ikinuori” Pasi Pöntinen, jolle tänään tuli 45 minuuttia peliaikaa. Pöntinen pelasi hyvän, tasapainoisen puoliajan ja tuli vaihtoon puoliajalla.

Keskikentällä oli tuttu kaksikko, kaverukset Jokela ja Sorva. Laitalinkkeinä viiletti tänään Reko ”Rex” Marttila sekä Eero Peltoniemi. Hyökkäyksestä vastasi avauksessa Antti Riihimäki sekä Niclas ”Pepi” Kalatsev, jolle tämä oli vasta kauden kolmas peli.

Ensimmäisellä puoliajalla ei voinutkaan katsomossa miettiä kuin sitä, että mitä Kymin Palloilijat on tällä kaudella menettänyt, kun Kalatsev on pystynyt pelaamaan vain vähän. ”Pepi” onnistui etenkin ensimmäisellä puoliajalla luomaan itselleen ja joukkuekavereilleen useamman hyvän maalipaikan, mutta maalit jäivät uupumaan.

Vastustajallakin oli muutamat vaaralliset paikkansa ensimmäisellä puoliskolla. KyPa selvisi säikähdyksellä tilanteesta, jossa maassa konttailleen pakin käteen osui pallo. Ei tullut pilkkua, mutta pallo pysyi Liryllä, mutta vastustaja KyPan onneksi onnistui tuhlaamaan loistavan paikan vielä paitsiolla.

Peli oli KyPan osalta melkoista hieromista. Pallo kyllä liikkui, mutta vähän nihkeätä oli jälleen pelailu. Iso rooli oli myös kentällä, sillä sateen kastelema Karhulan keskuskenttä oli paikoitellen hyvin märkä ja liukas, mikä näkyi jatkuvana liukasteluna kentällä. Tauolle mentiin tilanteessa 0-0. Liry suoritti ensimmäisen pelaajavaihtonsa jo ensimmäisellä puoliajalla, kun Saku Ryösö tuli vaihtoon 39. peliminuutilla ja tilalle tuli Juhamatti Ollikainen. Tauon aikana KyPa suoritti ensimmäisen vaihtonsa, kun ukkomies Pöntinen tuli vaihtoon ja vaihdosta poikkeuksellisesti aloittanut Pikkarainen päästettiin irti.

Toisella puoliajalla sama meno jatkui. Liukastelua, hieromista ja Liry kyttäsi pitkillä palloilla vastaiskuja. Jälleen kerran lupaavanoloiset tilanteet kuihtuivat siihen, että viimeiset ratkaisut jättivät parantamisen varaa. Keskityspallot menivät metsään ja laukaukset suuntautuivat jonnekin ihan muualle kuin maalia kohti.

Liry suoritti kaksi pelaajavaihtoa toisen puoliajan alkupuoliskolla. KyPan valmentajan, Samu ”Mame” Raivelan, suorittamia pelaajavaihtoja nähtiin pelin loppupuolella. 82. minuutilla tuli tuplavaihto, kun Niko Vanhala ja Eero Peltoniemi tulivat kentältä pois. Aapo Niskanen tuli Vanhalan tilalle pois, siirtyi vasemmaksi laitapakiksi ja pelin vasemmalla puolella aloittanut Ville Hanski puolestaan siirtyi oikealla puolelle. Peltoniemen tilalle kentälle otettiin Arttu ”Lohi” Kuusimäki, minkä johdosta Antti Riihimäki pelasi enemmän laidalla kuin kärjessä.

Painetta yritettiin luoda, mutta maalia ei millään saatu aikaiseksi. Kalatsevilla oli hyvä paikka myös toisella puoliajalla, mutta yli meni. Vaikka maalia ei tullutkaan, niin Kalatsevilta nähtiin paljon hyviä suorituksia pelin aikana – etenkin ensimmäisellä puoliajalla. Lopulta hän pääsi vaihtoon huilaamaan, ja tilalle otettiin Aleksi ”Ara” Nieminen, joka PeKaa vastaan tälläsi ensimmäisen maalinsa Kolmosessa.

Niin siinä kuitenkin kävi, että ainoaksi tilastomerkinnäksi jäi Riku Pikkaraisen lisäajalla ottama keltainen kortti. KyPa ja Liry pelasivat 0-0-tasapelin, ja köysi KyPan kaulan ympärillä kiristyi entisestään. Alaloppusarjaa on KyPan osalta jäljellä enää kolme peliä, ja joukkue on sarjan viimeisenä viidellä pisteellä.

Maalinteko ontui tälläkin kertaa, mutta jos jotain hyvää on KyPan otteista sanottava, niin kapteeni (ja synttärisankari) Roope Salmelan johtama puolustus pelasi ehjän pelin, eikä mitään hirveän isoja aivopieruja puolustuspelaamisessa tällä kertaa nähty. Maalilla Tomi ”Siivu” Siira pelasi varman pelin. Enemmän laukauksia ja vähemmän poissaoloja, niin kyllä KyPa voi vielä kammeta itsensä ylös jumbosijalta ja pysyä ensi kaudellakin Kolmosessa.

Kiitokset myös kaikille katsojille sekä talkooväelle (kioski, kuuluttamo, pallopojat..). Tällä kaudella KyPan peleissä on FC KTP:n juniorit toimineet pääsääntöisesti pallotyttöinä, mutta tänään heillä oli oma turnaus, joten heitä tuurasi muutama KyPa/2:n jätkä hommissa. KyPa/2:n toimintakin on edelleen voimassa, ja kakkosjoukkueen pelit jatkuvat huomenna Metsolassa klo 18, kun vastaan tulee Jäntevä/Ukot.

Edustusjoukkueen kautta on jäljellä enää kolme peliä. Maanantaina 7.9 Haminassa (klo 18:30) on edarin seuraava peli, kun joukkue kohtaa HaPK:n edustusjoukkueen. Samalla viikolla on myös toinen peli, kun KyPa matkustaa sunnuntaina 13.9 Ristiinaan pelaamaan Ri-Paa vastaan. Seuraava kotipeli, joka on samalla myös kauden viimeinen peli, pelataan sunnuntaina 20.9 Karhulan keskuskentällä (jos kenttä on pelikunnossa..). Kauden viimeisessä pelissä vastassa on heinolalainen Union Plaani.

Vaikealta näyttää tällä hetkellä tilanne, mutta vielä ei ole aika luovuttaa!

(Artikkelikuva: (c) Roosa Salmela 2020)