RAPORTTI: Tyly loppu KyPan komealle putkelle

KyPalle pitkästä aikaa tappio Kolmosessa (KyPa-SavU 2-6)

Sunnuntaina oli hyvin surkea ilma ulkona, ja synkkää oli myös Kymin Palloilijoiden peli. 14 peliä kestänyt tappioton putki Kolmosessa katkesi, kun mikkeliläinen SavU pöllytti KyPaa Arto Tolsa Areenalla. Ottelu päättyi lukemiin 2-6.

Ottelu piti alunperin pelata Metsolan urheilukentällä, mutta sunnuntaina oli niin sateista ja tuulista, että Metsolan nurmikenttä ei ollut pelattavassa kunnossa. Äkkiä päätettiin peli siirtää Arto Tolsa Areenalle, jonne olikin saapunut ihan mukavasti yleisöä paikalle ottaen huomioon sään ja sen, että lyhyellä varoitusajalla pelipaikka- ja aika oli muuttunut.

KyPa oli pelin alussa nukuksissa, kun jo kolmannen minuutin kohdalla Savilahden Urheilijat iski. Harmittava pallonmenetys omassa päässä, josta SavU pääsi iskemään. Eka veto ei uponnut, mutta pallo jäi vielä pelattavaksi. SavU:n ensimmäisen maalin iski Matias Kyttä.

Peliä oli pelattu reilut kymmenen minuuttia, kun SavU onnistui jälleen kerran. Tällä kertaa oli asialla SavU:n Niila Forsell, jolta lähti komea kaukoveto, jota KyPan maalivahti Vesa Sjöblom ei onnistunut pelastamaan. Montaa minuuttia ei kerennyt toisesta osumasta kulua, kun SavU jälleen onnistui maalinteossa. Tällä kertaa tuli puskumaali, kun palloa pistettiin boksiin ja siellä oli useampi mikkeliläinen haistelemassa pääpalloa. Timo Mattila oli lopulta se mies, joka sai päänsä väliin ja pisti pallon maaliin. Tilanne oli jo 0-3, kun peliä oli vasta 16 minuuttia pelattu.

Kolmannen maalin jäkeen tui KyPalle ensimmäinen tilastomerkintä, kun Joona Sorvaa varoitettiin keltaisen kortin arvoisesti. Kyseessä oli ”Soikan” kauden seitsemäs keltainen kortti, mikä tarkoittaa, että Soikka huilii SiU-pelin.

SavU teki ensimmäisellä puoliajalla vielä yhden maalin, kun peliä oli pelattu puolisen tuntia. SavU:n omasta päästä lähti pitkä pallo Timo Mattilale, joka pääsi palloon ja maalivahti Vesa Sjöblom joutui voimakkaasti tulemaan vastaan. Mattila ohitti Veskun puskemalla pallon sivummalle, josta hän pisti sitten jalalla pallon sisään.

Tauolle mentiin 0-4-tappioasemassa, eikä se mikään vääryys ollut. SavU oli nälkäisempi, voitti kaksinkamppailut, oli vaarallinen hyökkäyspäässä ja puolustus tukki hyvin KyPan yritykset.

KyPa ei kuitenkaan vielä luovuttanut – sen osoitti toisen puoliajan alku. KyPa vaikutti hieman piristyneeltä joukkueelta. Yhtenä syynä voidaan kai pitää sitä, kun Reko Marttila tuli penkiltä kentälle toiselle puoliajalle. KyPa onnistuikin iskemään kavennusmaalin 51. minuutilla. Jälleen kerran Antti ”Tero” Riihimäen pitkä sivurajaheitto osoittautui vaikeaksi vastustajalle, kun pallo jäi KyPalle boksin sisällä. Ensimmäinen veto osui tolppaan, mutta Riihimäki itse oli kerennyt tässä vaiheessa jo tulemaan sinne, missä pallo pyöri ja pisti pallon verkkoon.

Pari minuuttia myöhemmin Reko Marttila pääsi laidasta pistämään keskityspallon. Valitettavasti SavU:n Ville Peltonen tuli pahasti myöhässä liukutaklauksellaan, pääsi pälkähästä (keltainen kortti) ja KyPa sai vapaapotkun. Reko Marttila siirtyi kentän laidalle huoltaja Jere ”Jermu” Vihavaisen hoidettavaksi. Marttila pystyi jatkamaan pelin loppuun asti, mutta vaikutti vähän siltä, että isku vaivasi loppupelin pelaamista.

Ja sitten katkesikin KyPan hyvä vaihe pelissä ja takaa-ajo, kun SavU onnistui iskemään jo viidennen maalin. Niila Forsell vei SavU:n jo 5-1-johtoon toisella maalillaan. 20 minuuttia myöhemmin vierailijat pääsivät vielä kuudennen kerran iskemään. KyPalla oli pallo, mutta Anssi Jokelan syöttö alakertaan jäi vaisuksi, johon SavU pääsi väliin. Vesa Sjöblom oli maalilla voimaton, kun SavU pääsi kahdella pelaajalla läpi. Niila Forsell teki oman ratkaisunsa ja viimeisteli hattutempullaan kuudennen maalin SavU:lle.

Jotta yleisölle jäisi vähän parempi maku pelistä, päätti KyPan Juho Raivela kuitenkin tarjota vielä kettukarkkia. Pari minuuttia SavU:n kuudennen maalin jälkeen Kymin Palloilijat sai hyvästä paikkaa vapaapotkun. Raivelan vapaapotku n. 18 metristä meni yli muurin kohti maalin nurkkaan, eikä vastustajan maalivahti mahtanut minkään vedolle.

Lopussa saatiin kulma. Ja sitten peli vihellettiinkin päättyneeksi. Melkot tylyt lukemat siis sunnuntaina Tolsalla. KyPalta peli oli ehkä kauden huonoin peli ja tappion myötä mahdollisuudet Kolmosen mestaruuteen karkasivat. SavU oli selkeästi paremmalla pelipäällä sunnuntaina. KARPOT-TV oli jälleen peliä striimaamassa ja YouTubesta voit käydä katsomassa vaikka ottelun koosteen.

Ei tämä maailma kuitenkaan tähän tappioon kaadu. Takana on hieno kausi. Ennen tätä sunnuntaista SavU-tappiota KyPa oli edellisen kerran hävinnyt Kolmosessa 24.5 Kultsua vastaan eli tappioton putki (13 voittoa, 1 tasapeli) kesti lähes neljä kuukautta. Fantastinen suoritus nousijajoukkueelta. Vielä on edessä kaksi peliä Kolmosta tällä kaudella ja pientä panostakin on vielä tarjolla, vaikka Kultsu FC:n Kolmosen voitto on sinettiä vailla valmis ja KyPan saumat menivät ykkössijan osalta. Mahdolisuudet on kuitenkin vielä nousta rakkaan naapuriseuran Peli-Karhujen ohi sarjakakkoseksi Kolmosessa.

Sunnuntaina on siis seuraavan pelin vuoro. Silloin Kymin Palloilijat matkustaa Kuljetuspalvelu J. Hultmanin bussin kyydissä Rautjärvelle – tarkemmin sanottuna Simpeleeseen, jossa kohdataan vanha tuttu SiU. Sarjan epäonnisimman joukkueen (SiU:n) tilanne näyttää melko tukalalta, sillä joukkue on tällä hetkellä Kolmosessa viimeisenä. SiU-KyPa-ottelu on siis sunnuntaina 22.9 kello 15 alkaen Simpeleen keskuskentän tekonurmella.

Kolmosen kauden KyPa pääsee päättämään kotiyleisön edessä, eikä siihenkään ole enää kauan aikaa. KyPa-Virky-ottelu pelataan Arto Tolsa Areenalla lauantaina 29.9 kello 13 alkaen. Silloin kaikki vielä kerran paikan päälle kannustamaan tämä hieno joukkue voittoon!

KyPan avauskokoonpano SavU-ottelussa:
#99 Vesa Sjöblom (MV)

#4 Teemu Pätäri
#5 Ville Piispa
#10 Roope Salmela (c)
#18 Niko Vanhala

#11 Joona Sorva
#21 Joona Hytti
#25 Anssi Jokela
#33 Juho Raivela

#16 Antti Riihimäki
#77 Nico Pietiläinen

Vaihtopelaajat:
#13 Aleksi Nieminen
#15 Aapo Niskanen
#17 Reko Marttila
#24 Pietari Salmi
#26 Jonne Hannula
#83 Pasi Pöntinen

Vaihdot:
46 min: Joona Sorva -> Reko Marttila
71 min: Joona Hytti -> Aleksi Nieminen

Ottelun maalit:
3 min: 0-1 Matias Kyttä
12 min: 0-2 Niila Forsell
16 min: 0-3 Timo Mattila
31 min: 0-4 Timo Mattila
51 min: 1-4 Antti Riihimäki
55 min: 1-5 Niila Forsell
75 min: 1-6 Niila Forsell
77 min: 2-6 Juho Raivela

KyPan kolme tähteä:
*** Antti Riihimäki
** Reko Marttila
* Juho Raivela