RAPORTTI: KyPan Cup-juna puksuttaa kohti neljättä kierrosta (KyPa-RPS Lions 6-2)

KyPa pudotti RPS Lionsin Regions’ Cupista

Kaakkois-Suomen Kolmosen otteluiden tuloksissa on toivomisen varaa, mutta Kymin Palloilijoiden cup-juna puksuttaa vahvasti eteenpäin. Maanantai-iltana KyPa pudotti ruokolahtelaisen RPS Lionsin Regions’ Cupista lukemin 6-2.

Karhulan keskuskentän tekonurmella käyty ottelu alkoi kotijoukkueen osalta heikosti. Itse asiassa jo ennen peliä joutui avaukseen kaavailtu Lauri Kiiski jättämään pelin väliin nivusvaivan takia, ja kentälle pistettiinkin avaukseen lepovuorossa ollut Teemu Pätäri.

Kovin oli vaikean näköistä KyPan pelailu jälleen alussa. Melko halutonta pelaamista verrattuna vastustajaan, joka aloitti melko hurmosmaisesti pelin. Peliä oli pelattu reilut 10 minuuttia, kun RPS Lions sai hyvää painetta KyPan päähän. Se tuottikin tulosta, ja 14. minuutin kohdalla pari sarjapykälää alempana pelaava RPS Lions siirtyi sensaatiomaisesti johtoon Joni Tikkasen maalilla.

Puolen tunnin kohdalla KyPalle avautui paikka, kun KyPa sai vastustajan päästä sivurajaheiton. Nämä voi aina laskea erikoistilanteiksi KyPan osalta, kun Antti Riihimäki tulee islantimaisesti palloa linkoamaan. Tälläkin kertaa hässäkkä saatiin aikaiseksi, kun pallo tavoitti avaukseen eksyneen Pasi ”Pönde” Pöntisen (KTT Tekniikka Oy) pään. Ei vielä mennyt maaliin.

KyPa suoritti jo 33. peliminuutilla vaihdon, kun Joona Udd siirtyi vaihtopenkin puolelle ja keskikentälle tuli hääräämään Roope Salmela. Salmela rauhoitti hyvin peliä keskikentällä ja oli esityksellään ehdottomasti ottelun suurimpia hahmoja.

35. peliminuutilla KyPa lopulta tuli tasoihin. Kulmapotkun jälkitilanteesta Kymin Palloilijat palkittiin vapaapotkulla hyvästä paikasta. Etäisyyttä maaliin oli noin 20 metriä. Pallon taakse asteli Ville ”Vikke” Piispa (Kymenlaakson Taksi), jonka komealle vedolle RPS:n maalivahti ei voinut minkään.

Juuri ennen taukoa kulmatilanteesta avautui Joona ”Sobo” Sorvallekin hyvä vetopaikka, mutta vaikka veto oli melko vihainen, se ei maaliin mennyt. Tauolle mentiin 1-1-tasatilanteessa.

Tauon aikana suoritettiin myös yksi vaihto, kun Eero Peltoniemi otettiin sivuun ja Nico ”Seppo” Pietiläinen pääsi päästelemään höyryjään. Montaa minuuttia Pietiläinen ei kerennyt hyökkäyksessä viilettämään, kun hän oli jo vastustajille aiheuttamassa harmia. Pietiläistä rikottiin rangaistusalueen sisällä, josta KyPalle tuomittiin pilku. Pallon taakse asteli jälleen kerran Ville ”Vikke” Piispa, joka ”varmasti” piti pallon keskeltä matalana maalivahdin kautta sisään. KyPa siirtyi siis 2-1-johtoon – kummastakin maalista vastasi erikoistilannemies Vikke Piispa.

Toinen puoliaika oli selkeästi KyPan heiniä. Sen verran alkoi vastustaja väsymään ja KyPan peli toimimaan paremmin, että hyviä tilanteita alkoi syntymään enemmän. 54. minuutilla Juho ”Kettu” Raivelalla oli hyvä paikka, mutta tästä syntyi KyPalle vain kulmapotku, josta ei jälkipolville jäänyt kerrottavaa.

”Kettu” Raivela joutui muutama minuutti myöhemmin rikkeen uhriksi, ja jälleen kerran KyPalle avautui hyvästä paikasta vapaapotku. Pallon takana oli Vikke Piispa ja Joonas ”Jethro” Rosenblad. Tällä kertaa ei vetänytkään Vikke, vaan Handelsbankenin kummipelaajan – Ruuspan – vasuri puhui. Kaunis veto upposi maaliin ja KyPa siirtyi jo 3-1-johtoon.

68. peliminuutilla tuli KyPan osalta seuraava tilastomerkintä, kun kaikkensa antanut ikämies Pasi Pöntisen paikat alkoi siihen malliin kramppaamaan, että vanhus jouduttiin ottamaan sivuun. Hyvää taistelua kokonaisuudessaan nähtiin RPS-ottelussa Pöndeltä. Kentälle tuli Aleksi ”Ara” Nieminen.

Seuraavasta maalista vastasi Nico ”Seppo” Pietiläinen. Jälleen loistavaa duunia tehnyt Pietiläisen loistava sijoitus upposi sisään ja KyPa siirtyi jo ratkaisevan tuntuisesti 4-1-johtoon, kun peliä oli enää reilu vartti jäljellä. Maalin jälkeen tuli myös KyPan viimeinen vaihto, kun Teemu Pätäri tuli pois ja Toni Knuutinen meni tilalle.

Mutta ei ne maalit siihen vielä jäänyt. Viitisen minuuttia Pietiläisen maalin jälkeen juhlittiin jälleen maalia. Oikealta laidalta pistettiin korkeaa palloa vasemmalla pelanneelle Aleksi Niemiselle, joka hienosti sai vielä otettua hankalahkon pallon haltuunsa hyvällä juoksullaan. Nieminen pääsi yrittämään itse, mutta maalivahti torjui Niemisen vedon. Maalin edustalla oli Ruuspa haistelemassa, joka ei paikastaan erehtynyt. Vikke Piispan tavoin Joonas Rosenbladillekin kahden maalin ilta, ja KyPa 5-1-johtoon jo.

Viimeisellä kymmenminuuttisella Nico Pietiläisellä oli pari paikkaa päästä Piispan ja Ruuspan ’Kahden maalin Mies’-kerhoon, mutta Pietiläiselle ei yhtä enempää tällä kertaa tullut. Vastustaja sen sijaan osui. 87. minuutilla RPS Lionsin kotkalaissyntyiselle Pasi Tähkäpäälle pääsi hyvästä paikasta ampumaan, eikä KyPan maalivahti Vesa Sjöblom voinut mitenkään torjua tätä palloa.

KyPa kuitenkin halusi olla se joukkue, joka sanoo viimeisen sanan. Tällä kertaa se oli Juho ”Kettu” Raivela, joka viimeisessä tilanteessa pisti pallon verkkoon ja tämän jälkeen peli vihellettiinkin päättyneeksi. KyPa voitti RPS Lionsin 6-2-lukemin ja eteni Regions’ Cupissa neljännelle kierrokselle eli 16 parhaan joukkoon. Nyt sitten jännätäänkin, että missäpäin Suomea seuraava cupin peli pelataan.

KyPan peliesitys parani ottelun edetessä. Alku oli melko hirveää, mutta etenkin Roope Salmelan kentälletulo muutti peliä enemmän ja enemmän KyPalle. Ennakkosuosikki otti lopulta rutiinivoiton pari sarjapykälää (Kaakkois-Suomen Vitonen) pelaavasta vastustajasta. Kiitokset vastustajalle, jolta etenkin pelin alussa löytyi asennetta.

Regions’ Cupin neljännen kierroksen otteluparit arvotaan 4.6 ja se peli on pelattava viimeistään heinäkuun alkupuolella. Sitä peliä ennen on varmasti useampi Kolmosen peli vielä edustusjoukkueella edessä. Seuraavaksi KyPa pelaa perjantaina (24.5) Karhulan Keskuskentän tekonurmella, jolloin vieraaksi saapuu Kaakon Kolmosen johtaja – Kultsu FC Joutsenosta. Ottelu alkaa kello 19:00.

Kiitokset vielä kaikille paikalle eksyneille katsojille sekä talkootiimille!

KyPan avauskokoonpano RPS Lions-pelissä:
#1 Vesa Sjöblom

#4 Teemu Pätäri
#5 Ville Piispa
#22 Jani Järvisalo

#11 Joona Sorva
#33 Juho Raivela
#69 Eero Peltoniemi
#83 Pasi Pöntinen
#95 Joona Udd

#9 Joonas Rosenblad
#16 Antti Riihimäki

Vaihtopelaajat:
(#8 Lauri Kiiski)
#10 Roope Salmela
#13 Aleksi Nieminen
#26 Jonne Hannula
#77 Nico Pietiläinen
#88 Toni Knuutinen
#99 Mikko Kurvinen

Vaihdot:
33 min: Joona Udd -> Roope Salmela
46 min: Eero Peltoniemi -> Nico Pietiläinen
68 min: Pasi Pöntinen -> Aleksi Nieminen
74 min: Teemu Pätäri -> Toni Knuutinen

Ottelun maalit:
14 min: 0-1 Joni Tikkanen
35 min: 1-1 Ville Piispa
49 min: 2-1 Ville Piispa (rp.)
60 min: 3-1 Joonas Rosenblad
73 min: 4-1 Nico Pietiläinen
78 min: 5-1 Joonas Rosenblad
87 min: 5-2 Pasi Tähkäpää
90+1min: 6-2 Juho Raivela

KyPan kolme tähteä:
*** Ville Piispa
** Joonas Rosenblad
* Roope Salmela