RAPORTTI: PeKalle voitto ekasta derbystä (KyPa-PeKa 0-3)

PeKa vei Kymin Derbyn 3-0

Perjantai-iltana Arto Tolsa Areenalla kohtasivat kaksi Kolmosessa pelaavaa kotkalaisjoukkuetta – Kymin Palloilijat ja Peli-Karhut. Vierasjoukkue PeKa oli tällä kertaa parempi voittamalla KyPan 3-0.

Ennen peliä oli pari ohjelmanumeroa. Kotkan Naisvoimistelijoiden Luminella-joukkue kävi pitämässä lyhyen esityksen vartti ennen pelin alkua. Jalkapallolegenda Ari ”Zico” Hjelm tuli ennen aloitusvihellystä suorittamaan aloituspotkun. Ja sitten peli käynnistyi.

Ottelun alussa kotijoukkue KyPa vielä pysyi mukana ja peli oli jopa melko tasaväkistä vääntöä. Antti Riihimäki pääsi pari kertaa hyvään juoksuvauhtiin, mutta näistäkään tilanteista ei loppujen lopuksi mitään supervaarallista saatu aikaiseksi.

Peliä oli pelattu reilu vartti, kun Peli-Karhut sai pari kulmapotkua. Ensimmäisestä selvittiin, mutta toisesta ei. Selkeä merkkausvirhe KyPalta, kun Peli-Karhujen Riku Koivikko pääsi vapaasti puskemaan pallon ohi Nico ”Seivi” Pietiläisen. PeKa siirtyi johtoon 18. peliminuutilla.

Peli-Karhut onnistui tekemään KyPan melko aseettomaksi pelillään. KyPalla oli jälleen harmittavia harhasyöttöjä, mikä kostautui 31. minuutilla, kun vastustajan puolella syöttö meni PeKan pelaajalle. Tästä Peli-Karhut käynnisti vastahyökkäyksen, jossa pallo lopulta saatiin toimitettua kokeneelle kehäketulle – Pakkasen Matille. Pakkanen piti KyPan puolustajia pilkkanaan ja sijoitti pallon varmasti maaliin.

Ensimmäisellä puoliajalla ei enempää maaleja nähty. Tilastoihin merkittiin Peli-Karhujen Oskari Kekkosen keltainen kortti 38. peliminuutilla. Tauolle mentiin siis PeKan ansaitussa 2-0-johdossa. Vastustaja oli oli meitä vaarallisempi ja terävämpi.

Tauolla KyPan puheenjohtaja Joona Hjeltin haastattelussa oli Ari ”Zico” Hjelm, joka kertoi mietteitään pelistä sekä ylipäätänsä suomalaisesta jalkapallosta. KyPa-kannattajana Hjelm veikkasi KyPan nousevan vielä 2-2-tasapeliin.

KyPan peli ensimmäisellä puoliajalla oli sekaisin ja jotain muutoksia piti tehdä kentälle. Tauolla KyPa suorittikin ensimmäisen pelaajavaihdon. Poikkeuksellisesti maalilla aloittanut Nico ”Kotkan Jorge Campos” Pietiläinen vaihtoi violetin paidan valkoiseen paitaan, maalille tuli Mikko Kurvinen ja kokonaan kentältä pois tuli Aleksi ”Ara” Nieminen.

Nico Pietiläinen toikin jälleen hyvää ryminää KyPan hyökkäykseen, mutta valitettavasti sekään ei perjantaina riittänyt. Varoituksen Pietiläinen sai jälleen kuitenkin hommattua, eli ihan ilman tilastomerkintöjä ”Seppokaan” ei jäänyt derbyssä.

Tunnin kohdalla KyPa oli jo pääsemässä lupaavan oloiseen vastahyökkäykseen. Riihimäki pisti hyvän pallon ylöspäin, mutta Pietiläinen ei aivan saanut kesytettyä palloa itselleen. PeKa pääsi purkamaan pallon pois ja pian Roope ”Robson” Salmela tulikin niin kovaa tilanteeseen, että tuomari palkitsi ”Robsonin” keltaisella kortilla.

Pari minuuttia myöhemmin KyPa sai luotua PeKan maalille pientä hässäkkää. KyPalla oli vapaapotku ja pallon takana Juho ”Kettu” Raivela, joka pisti pallon vastustajan boksiin. Parin pääpallon jälkeen pallo ajautui Nico Pietiläiselle, joka pääsi esittämään akrobaattisia taitojaan tekemällä saksipotkun. Komean näköisessä saksarissa ei kuitenkaan ollut tarpeeksi voimaa ja se suuntautui päin PeKan maalivahtia.

Peliä oli hieman yli 70 minuuttia pelattu, kun KyPan Pietiläinen ja PeKan Po Law menittävät taistelemaan pallosta. Law jouduttiin siirtämään paareilla kentältä pois tämän pallontavoittelutilanteen seurauksena.

Hampaaton KyPa ei maalinteossa onnistunut, mutta Peli-Karhut teki vielä kolmannen maalin. 83. peliminuutilla Peli-Karhujen Elmo Toivanen sai ihan vapaana miehenä pallon ja pisti pallon varmasti maaliin. Pari hyvää torjuntaa ottanut Mikko Kurvinen ei tälle laukaukselle mahtanut minkään, sen verran vapaasti Toivanen pääsi sijoittamaan.

3-0-osuman jälkeen KyPa suoritti toisen pelaajavaihdon, kun Niko Vanhala siirtyi penkin puolelle ja Ville ”Hansu” Hanski pääsi pelin lopun pelaamaan. Muutama minuutti myöhemmin myös kapteeni Pietari Salmi tuli vaihtoon. Hänen tilalle pistettiin Lauri Kiiski, jolle tämä oli ensimmäinen ottelu KyPan paidassa Kolmosessa. Vielä ennen pelin loppuvihellystä Juho ”Kettu” Raivela liukui keltaisen kortin arvoisesti. Joona ”Sobo” Sorva kävi myös suullaan hoitamassa itselleen kortin.

Loppujen lopuksi tuomari vihelsi via dolorosan päättyneeksi. Peli-Karhut vei Kymin Derbyn selkein lukemin – ja aivan ansaitusti. Peli-Karhut pelasi hyvin. He olivat terävämpiä, virheet minimissään ja olivat opiskelleet KyPan peliä. KyPalla oli jälleen heikkoja syöttöjä ja pallonmenetyksiä. PeKa iski aina hanakasti kiinni. Muutamia potentiaalisia paikkoja KyPalla oli, mutta mitään suurta hätää Peli-Karhuilla ei pelissä ollut. Onnittelut voitosta Peli-Karhuille. Seuraavan kerran Kymin Derby nähdään elokuussa. Silloin pyritään riistämään Peli-Karhuilta Kymin herruus.

Itse ottelu olisi voinut sujua paremmin, mutta muuten pelin ympärille saatiin luotua mukava tunnelma. Sää olisi voinut olla parempi, mutta silti väkeä oli eksynyt paikalle hyvin. Luumi laski 450 katsojaa, Kymen Sanomissa puhuttiin jopa 680 katsojasta. Todennäköisesti totuus on jossain tuossa välissä, joten sanotaan, että pelissä oli reilut 500. Kovia maalitykkejähän katsomossa oli, kun ”Zico” Hjelmin lisäksi katsomosta bongattiin eräs herrasmies, jonka palkanmaksajana on Norwich City FC.

Katsojien lisäksi iso kiitos kaikille yhteistyökumppaneille sekä tapahtumanjärjestämisessä mukana olleille tahoille. Kaupungin suurin seura – KTP – oli mukana auttamassa pitämällä KTP-Pubia pystyssä. Kotkan Nappuloista saatiin KoNa Salamat 2010-joukkueesta kuusi innokasta pallopoikaa. Tämä oli näille pojille ensimmäinen kerta näissä tehtävissä. Toivottavasti myös tulevaisuudessa nähdään heitä. Karhulan Pojille kiitos ottelun striimamisesta. Ottelun näkee KarPot-TV-kanavalta YouTubessa. Myös pelkkä maalikoostekin löytyy.

Lisäksi vielä iso kiitos kaikille talkoisiin osallistuneelle porukalle. Pitää muistaa, että seuratoiminta on paljon muutakin kuin ne pelaaminen kentällä. Tämä taustalla toimiva porukka on osa seuraa ja vapaaehtoisia otetaan ehdottomasti lisää mukaan porukkaan.

KyPan taivalta Kolmosessa on nyt takana kolme peliä. Kolme pistettä on pelkästään kertynyt ja maaleja ollaan ihan liikaa päästetty. Nyt on ryhtiliikkeen aika. Ryhdistäytymään lähdetään keskiviikkona (15.5), jolloin KyPa suuntaa Haminaan. Haminan urheilukentällä keskiviikkona kohtaavat Haminan Pallo-Kissat (HaPK) ja KyPa kello 18:30 alkaen.

Mainostuksena vielä se, että Kymin Palloilijoiden kakkosjoukkue (KyPa/2) pelaa tiistaina 14.5 ensimmäisen virallisen ottelun, kun Kaakon Kutonen käynnistyy heidän osaltaan. Kotkan Jäntevä-KyPa/2-ottelu on siirretty Ruonalan hallilta Arto Tolsa Areenalle. Jäntevä-KyPa/2 tiistaina 14.5 kello 18:30 alkaen @ AT Areena!

KyPan aloituskokoonpano Kymin Derbyssä:
#77 Nico Pietiläinen

#4 Teemu Pätäri
#5 Ville Piispa
#10 Roope Salmela
#24 Pietari Salmi (C)

#11 Joona Sorva
#18 Niko Vanhala
#25 Anssi Jokela
#33 Juho Raivela

#13 Aleksi Nieminen
#16 Antti Riihimäki

Vaihtopelaajat:
#8 Lauri Kiiski
#19 Ville Hanski
#22 Jani Järvisalo
(#66 Samuli Kaivonurmi)
#69 Eero Peltoniemi
#83 Pasi Pöntinen
#99 Mikko Kurvinen

Vaihdot:
46 min: Aleksi Nieminen -> Mikko Kurvinen
84 min: Niko Vanhala -> Ville Hanski
88 min: Pietari Salmi -> Lauri Kiiski

Ottelun maalit:
18 min: 0-1 Riku Koivikko
31 min: 0-2 Matti Pakkanen
83 min: 0-3 Elmo Toivanen

KyPan kolme tähteä:
*** Nico Pietiläinen
** Antti Riihimäki
* Roope Salmela