Yhteenveto kaudesta 2018

Joulun kunniaksi yhteenveto kaudesta 2018

Joulu on taas, joulu on taas, kattila täynnä puuroa! Vuosi 2018 alkaa olemaan lopuillaan. Kymin Palloilijoille tämä oli melkoinen vuosi. Ensimmäinen kausi Nelosessa päättyi mestaruusjuhliin ja nousuun siihen kovimpaan – Kaakon Kolmoseen. Tämä tarkoitti myös sitä, että joukkue joutui perustamaan oman seuran – Kymin Palloilijat ry:n. Tästä päättyneestä kaudesta ei ole vielä tullut mitään yhteenvetoa tehtyä, joten tehdään se nyt näin joulun kunniaksi.

Offseason 2017-2018

Kymin Palloilijat voitti kaudella 2017 Kaakkois-Suomen Vitosessa oman lohkonsa ja nousi Neloseen. Tuon kauden jälkeen joukkue pysyi melko hyvin kasassa. Tietysti sitä joka vuotista ”luonnollista poistumaa” joukkueesta oli eli muutamia pelaajia jättäytyi pois KyPan toiminnasta. Vastapainoksi treeneissä alkoi talven aikana pyörimään paljon uusia nimiä. Suurin osa näistä oli vanhan kilpakumppanin PeKa/2:n riveistä, sillä kyseinen joukkue hajosi kauden 2017 päätteeksi.

Talvella treeneissä alkoi myös satunnaisesti pyörimään mystinen henkilö nimeltä Esa Udd, joka alkoi hoitamaan treenejä aina kun paikalle ennätti. Muuten treenit vedettiin tuttuun tapaan jonkun pelaajan (yleensä Niko Vanhala) johdolla.

Varsinaisia treenipelejä oli offseasonin aikana vain kaksi. Uudenmaan Nelosessa pelannut Akilles voitettiin Arto Tolsa Areenalla harkkapelissä, joka jouduttiin aloittamaan pimeällä stadionilla. Ruonalan hallissa puolestaan kaatui Peli-Karhujen edustusjoukkue, joka pelaa Kaakkois-Suomen Kolmosessa. Epävirallisia tunnin treenipelejä tuli vedettyä jonkin verran PeKaa vastaa, kun sattui olemaan harkat samaan aikaan Tolsalla. Otteet PeKaa vastaan antoivat luottamusta siihen, että KyPalla ei tule Nelosessa olemaan mitään hätää.

Regions’ Cup 2018

KyPan Regions’ Cup –taival oli sensaatiomainen vuonna 2017, kun joukkue eteni 16 parhaan joukkoon ja oli pisimmälle edennyt Vitosen jengi. Silloin tarvittiin JIPPO Joensuusta pudottamaan KyPa pois cupista. Cup-kiertue oli melko raskas, joten tänä vuonna cupiin lähteminen jakoi mielipiteitä. Niin siinä kuitenkin lopulta kävi, että PeKa/KyPa-nimi oli ilmoittautuneiden joukossa.

Kauden ensimmäinen virallinen peli olikin Regions’ Cupin ottelu. Arpa heitti KyPan vastustajaksi FC LaPan Lappeenrannasta, joka KyPan tavoin oli noussut Kaakon Vitosesta Neloseen kaudeksi 2018. Maaliskuun puolessa välissä pelattiin cupin ottelu kylmissä olosuhteissa Lappeenrannan Amiksen kentällä. Peli alkoi surkeasti ja kotijoukkue siirtyi 1-0-johtoon. Toisella puoliajalla LaPa siirtyi jo 2-0-johtoon, mutta pelin lopussa Kymin Palloilijat heräsi. Kavennusmaali tuli pian LaPan maalin jälkeen. Lisäajalla PeKan edustuksesta KyPaan siirtynyt Juho ”Kettu” Raivela pisti pelin tasoihin, joten jälleen odotti rankkarikisa.

Rankkarit eivät tällä kertaa sujuneet KyPan osalta hyvin, joten Regions’ Cupissa jouduttiin jo ensimmäisellä kierroksella laulukuoroon. Regions’ Cup on nykyisin ehdottomasti hienoin jalkapallocup Suomessa ja tässä vaiheessa voinkin paljastaa, että Kymin Palloilijat on päättänyt osallistua myös kaudella 2019 Regions’ Cupiin.

Nelonen käyntiin

Kaakon Nelonen starttasi KyPan osalta huhtikuun lopussa Karhulan keskuskentän tekonurmella. Vieraaksi saapui Kulennoisten Pallo (KuP), joka ennen kautta kuului varmasti sarjan ennakkosuosikkeihin. KuP:sta ei kuitenkaan ollut vastusta KyPalle, sillä KyPa sarja-avauksen vakuuttavasti 6-2. Maaleista vastasi maalitykit Ara Nieminen ja Antsa Riihimäki – kumpikin teki hattutempun.

Seuraavat pelit jatkuivat maalitehtailulla. Purha kaatui 4-1 ja LaPasta otettiin revanssi. Jälleen kerran LaPa ja KyPa pelasivat Amiksen kentällä, mutta tällä kertaa KyPa poistui voittajana (lopputulos 4-2 KyPalle).

Lauantaina 19.5.2018 oli seuraava peli. Tämä oli siitä historiallinen peli, sillä ensimmäistä kertaa KyPan pelissä oli kioski pystyssä, josta sai syötävää ja juotavaa. Myöhemmin tämä kioski sai nimen – LUUMI’S BAR&GRILL. Makkaraa sai, mutta otteet kentällä ei vakuuttanut, kun vastassa oli Lappeenrannan Itäinen Raittiusyhdistys – Liry. Liry johti ottelua ensimmäisen puoliajan jälkeen. Toisen puoliajan alussa Joona ”Sobo” Sorva teki kaksi maalia, mutta pian Liry rokotti ja tasoitti pelin 2-2:een. Tuo oli myös ottelun lopputulos, joten neljännessä pelissä tuli ensimmäiset pistemenetykset. Joukkueenjohtaja Marko Pätäri tietenkin manaili taas, kuinka surkeaa oli KyPan viimeistely. Huhujen mukaan Pätäri ei useampaan viikkoon nukkunut, kun mielessä pyöri se, että voiton sijaan tuli vain tasapeli.

Seuraavissa peleissä nähtiin kuitenkin ryhtiliike, kun KyPa lähti ”vieraskiertueelle”. Sarjanousija Otavan Viesti kaatui Mikkelissä ja Kotajärvellä voitettiin vanha tuttu KoPa. KoPa-matsin jälkeen oli pari viikon tauko sarjapeleistä, mutta se ei tarkoittanut sitä, etteikö pelaajia olisi kentällä nähty..

Kylpylä Cup 2018

Joukkue on osallistunut jo vuosikausia Ikaalisissa järjestettävään Kylpylä Cup –turnaukseen FC Kymi –nimellä. Jälleen kerran kymiläisten autot suuntasivat kohti Ikaalista. Tällä kertaa mökki oli vuokrattu Jämijärven puolelta, kun jälleen kerran jäi mökin varaaminen viime tinkaan.

Tällä kertaa mukana oli Teemu Pätärin ja Juho Raivelan kaltaisia pelaajia, jotka ottavat tämän futiksen pelaamisen aika tosissaan. Lopputuloksena oli se, että Kymi eteni finaaliin asti, josta tuli helpo voitto. Ensimmäisen kerran ikinä FC Kymi voitti Kylpylä Cupin himoitun pokaalin. Joukkueen hyökkäyspelaaminen Riihimäen, Joona Hytin ja Juho Raivelan voimin oli sellaista seksikarusellia, josta puhutaan Pirkanmaalla varmasti tänäkin päivänä.

Nämä reissut ovat aina todella hauskoja, kun päästään porukalla rentoutumaan ja pitämään hauskaa. Toivottavasti tulevana kesänä otteluohjelma Kolmosessa on sen verran suotuisa, että päästäisi taas Ikaalisten suuntaan fiilistelemään.

Paluu arkeen

Kylpylä Cupin jälkeen koitti taas arki eli Nelosen pelit. KyPa jatkoi voittojen tiellä kesäkuun jälkimmäiselläkin puoliskolla. Simpeleellä kaatui SiU, joka FutisForum2:n kirjoittelujen perusteella oli sarjan epäonnisin joukkue kaudella 2018. Seuraava ottelu oli Korian Ponsia vastaan, joka kaatui Metsolassa 4-1. Tästä pelistä poissa oli Roope ”Peter Franzen” Salmela, joka alkukauden aikana oli onnistunut hankkimaan jo neljä keltaista korttia.

Heinäkuun alussa käväistiin vielä Loviisassa vierailulla. FC Atomit oli aloittanut kauden yllättävän hyvin, mutta tuona iltana heistä ei ollut vastusta KyPalle, joka voitti ottelun 4-0. Ottelun suurin sankari oli toppari Vikke Piispa, joka kävi pari maalia tekemässä, eikä hattutemppukaan kaukana ollut. Atomit-pelin jälkeen oli sarjassa kesätauko, mikä kesti 2,5 viikkoa. Sarjasta oli puolet takana ja KyPa oli sarjassa vankassa johdossa.

Syyskausi

Tauon jälkeen pelit jatkuivat Inkeroisissa. Todella märissä olosuhteissa käyty ottelu ei ihan KyPan käsikirjoituksen mukaan mennyt. Tappiokaan ei kaukana ollut, mutta niin sitä jälleen kerran huonommallakin pelillä onnistuttiin riipimään tasuri.

Syyskausi alkoi vähän vaihtelevasti KyPan osalta. Purha-tasuria seurasi selkeä voitto FC LaPasta (4-0), mutta sitten pelattiin taas tasapeli. Liryä vastaan pelattiin toistamiseen kauden aikana tasapeli. Ja jälleen kerran joukkueenjohtaja Marko Pätäri manaili hukattuja maalipaikkoja sekä menetti yöunensa useammaksi viikoksi. Liry oli kauden aikana ainoa joukkue, jota emme voittaneet kertaakaan.

Seuraava peli olikin sitten jotain ihan muuta KyPalta, sillä Otavan Viesti kaatui murskalukemin 10-0. Kyseinen ottelu oli suurinumeroisin voitto KyPalle kaudella 2018. Tilanne sarjassa alkoi näyttämään siltä, että mestaruudesta taistelee enää KyPa ja KoPa, joka KyPa-tappionsa jälkeen oli päässyt hyvään liitoon Nelosessa.

Seuraavaksi vastassa olikin Metsolassa Kotajärven Pallo. Eroa oli kuitenkin jo sen verran sarjassa, että melkein varmuudella KyPa on jo mestari, jos se onnistuu voittamaan KoPan. Jännittävä matsi oli, mutta kaksi maalia ekalla puoliajalla riitti voittoon. Mestaruus oli sinettiä vailla KyPan.

Enää pelejä oli jäljellä neljä. Kulennoisten reissulta KyPalle riittäisi yksikin piste Nelosen mestaruuteen. Kulennoisten kentällä KyPan sankariksi nousi Nico Pietiläinen, joka alkukauden toimi KyPan ykkösmaalivahtina. Pietiläinen onnistui rikkomaan kuitenkin sormensa, joten loppukauden hän pelasi hyökkäjänä. KuP:ia vastaan tuli kauden ensimmäinen maali Seiville. Paitakin lähti pois päältä. KyPa voitti KuP:n 1-0 ja palasimme Kotkaan Nelosen Mestareina.

Kausi ei kuitenkaan päättynyt vielä, vaikka mestaruus olikin jo varmistettu. Simpeleen Urheilijat palautti KyPan maan pinnalle vieraillessaan Karhulassa. Kauden ensimmäinen (ja ainoa) tappio tuli SiU:ta vastaan. KyPan maalista vastasi taas Seivi Pietiläinen, joka onnistui pelissä ottamaan myös punaisen kortin – mikä oli kauden ainoa KyPalle.

Vielä oli pari peliä pelattavana. Viimeisessä vierasmatsissa helpohko voitto Korian Ponnesta. Viimeisessä pelissä päästiin vihdoin Karhulan keskuskentän luonnonnurmelle. Väkeä oli saapunut mukavasti seuraamaan KyPan peliä. Pelissä myös tapahtui jotain hyvin hämmentävää. Ville ”Hansu” Hanski teki nimittäin maalin… ja sitten teki vielä toisenkin! Atomit kaatui Keskarin nurmella lopulta 5-0. Ottelun jälkeen jaettiin mestaruuslippikset, mitalit ja mestaruuspokaali.

Ottelutapahtuman jälkeen siirryttiin yhteistyökumppanimme Kuura Saunan saunatiloihin, joissa saunottiin, nautittiin virvokejuomista sekä palkittiin kauden parhaat. Vuoden pelaajaksi äänestettiin Juho ”Kettu” Raivela, joka valittiin myös vuoden vahvistukseksi ja voitti joukkueen sisäisen tähtipörssin. Vuoden aktiivi –palkinnon osalta tuli tasapeli, sillä Niko Vanhala ja kapteeni Pietari Salmi saivat yhtä paljon ääniä. Pietsu kuitenkin sattui olemaan juuri Italiassa, joten pysti meni Vanhalan luokse keräämään pölyä.

Ensimmäisen kerran valittiin myös Vuoden hupiukko. Tässäkin äänestyksessä oli tiukka taisto, sillä Jere ”Jermu” Vihavainen ja Ville ”Hansu” Hanski saivat yhtä paljon ääniä. Lopulta pysti taisi mennä Hanskille. Fanit saivat äänestää omaa suosikkipelaajaansa. Tämän äänestyksen voitti ensimmäistä kautta KyPassa pelannut Nico ”Seivi” Pietiläinen. Maalikuningas-titteli meni jälleen kerran Antti ”Antero” Riihimäelle.

Tähän vielä somevastaavan/puheenjohtajan lyhyet mietteet pelaajista, joista ei sovi ottaa hernettä nenään:

Tomi ”Siivu” Siira – Seivin loukkaantumisen myötä nousi takaisin ykkösvahdiksi. Hyvin pelasikin loppukaudesta. Hyvä reaktiotorjuja.
Nico ”Seivi” Pietiläinen – Maalin puolella pakko kehuttava äänenkäyttöä ja pelaan ohjaamista. Hyökkäyspäässä kehuttava miehen vahvaa paloa maalien tekemiseen

Jani ”Jamppa” Järvisalo – Paransi otteitaan mitä pidemmälle kautta mentiin. Hyvää fyysistä peliä.
Teemu ”Teme” Pätäri – Hirveä työn määrä kentällä.
Joonas ”Joroinen” Luumi – Loukkaantumisten sävyttämä kausi. Rabona.
Aapo ”Abe” Niskanen – Ei etenkään alkukaudesta hirveästi päässyt kentälle, mutta antoi aina kaikkensa kentällä, kun sinne pääsi.
Ville ”Hansu” Hanski – Puolustuksessa jälleen loistavaa duunia. Maalien viimeistely kaipasi enemmän kliinisyyttä.
Pietari ”Pietsu” Salmi – Joukkueen kapteeni, jonka kauden jälleen kerran pilasi vaivat. Pelikuntoisena oli jälleen varmaa pelaamista puolustuksessa.
Ville ”Vikke” Piispa – Hämmästyttää se, kuinka rauhallisesti hän pystyy alimpana pelaajana pallollisena pelata, kun niskaan hengittää 3-4 vastustajan kaveria.
Pasi ”Pönde” Pöntinen – Jaksaa vielä kirmata kentällä nuorempien seassa. Edelleen vaarallinen pelaaja kulmatilanteissa.

Roope ”Robson” Salmela – Tärkeä pelaaja keskellä. Ehkä havaittavissa jopa pientä rauhoittumista kentän puolella, vaikka kerran olikin varoitusten takia pelikiellossa.
Joona ”Sobo” Sorva – Siirtyi PeKa/2:sta KyPaan. Pelasi paljon ja pelasi todella hyvin. Bonuksena vielä komeat viikset vikassa pelissä.
Vande ”Atte” Vantola – Joukkueen konkari jättäytyi valitettavasti pois kesken kauden, mikä on iso sääli. Me rakastetaan silti edelleen Vandea!
Niko ”Niko” Vanhala – Joukkueen kantavia voimia. Osaa lukea peliä loistavasti. Kentän ulkopuolella myös hyvin tärkeä ukko seurassa.
Juho ”Kettu” Raivela – Mahtava kausi KyPa-paidassa. Ovela ja vikkelä kuten ketun kuuluukin olla.
Samu ”Mame” Raivela – Voihan räkä. Kausi jäi polvivamman takia lyhyeksi. Hoiti hyvin roolinsa livepöytäkirjanpitäjänä loppukaudesta.
Toni ”Tonde” Knuutinen – Mahtava heppu. Tekee kaikkensa joukkueen eteen niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kiitos.
Aleksi ”Arpu” Arpula – Tuomarointikiireiden takia ei hirveästi nähty kentällä, mutta osaa kyllä pikkusikailun. Pari keltaista korttia.

Joona ”Supersub” Hjelt – Melkein teki maalin Kulennoisissa. Ja melkein sai aivotärähdyksen Kulennoisissa.
Aleksi ”Ara” Nieminen – Loistavaa vääntöä taas yläkerrassa. Kohtalaisen hyvin upposi pallot maaliinkin.
Antti ”Antero” Riihimäki – Jälleen teki paljon maaleja. Toki niitä paikkoja oli useampaakin..
Joona ”Hyde” Hytti – Nopeutta piisasi jälleen kerran. Maalejakin tuli jokunen, vaikka välillä Hyde oli ”koirankopissa” ja aloitti pelit penkillä.
Arttu ”Lohi” Kuusimäki – Otteista kentällä ei hirveästi sanottavaa, sillä pelit jäivät muutamaan.
Joonas ”Ruuspa” Rosenblad – Nimekäs vahvistus KyPalle. Sopeutui lopulta hyvin porukkaan. Kova yrittämään maalien tekemistä myös vähän kauempaakin. Kova luotto on siihen, että ensi kaudella osuu useammin!Jere ”Jermu” Vihavainen – Käväisi OViesti-peleissä kentällä. Vuoden kovin teko oli kuitenkin hommata Kuura Sauna meidän yhteistyökumppaniksi, josta tuli nimitys Saunailtavastaava.
Jarmin Yläkäs – Ei polvivaivan takia pelannut peliäkään. Kova tsemppi treeneissä kuitenkin! Ensi kaudella sitten pelikentillä taas.

Kymin Palloilijat ry syntyi 12.9.2018

Tilanne kesällä alkoi näyttämään pikku hiljaa siltä, että mestaruus näyttää todennäköiseltä ja edessä olisi taas nousu sarjaporrasta ylemmäs. Olemme pelanneet Peli-Karhujen alaisuudessa nimellä PeKa/KyPa (aikoinaan myös PeKa/2:na), mutta Kolmosessa ei sallita sitä, että saman seuran alaisuudessa pelaavia joukkueita on enemmän kuin yksi. Alkoikin siis puheet oman yhdistyksen/seuran perustamisesta.

12.9.2018 joukko kypalaisia kokoontui Luumin luokse pitämään yhdistyksen perustavan kokouksen. Kokouksessa päätettiin perustaa Kymin Palloilijat ry, joka hakee paikkaa Kolmosesta kaudeksi 2019. Kokouksessa seuran puheenjohtajaksi valittiin Joona Hjelt. Hallitukseen valittiin myös Niko Vanhala (varapuheenjohtaja) ja Pietari Salmi (rahastonhoitaja). Seuran sihteeriksi valittiin Antti Riihimäki.

Pari viikkoa myöhemmin Patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi KyPan rekisteröitymisen ja sen jälkeen lähti paperit Suomen Palloliitolle. Lokakuussa Kymin Palloilijat hyväksyttiin Palloliiton jäsenseuraksi ja marraskuussa ilmoittauduttiin Kolmoseen.

Haluan tässä välissä kiittää Peli-Karhuja, joiden alaisuudessa pelasimme aikaisemmin. Meidän nimemme ja logommekin on tietynlainen tribuutti PeKalle, sillä vuonna 1945 perustettu Peli-Karhut tunnettiin ensimmäiset vuotensa Kymin Palloilijoina. Nyt on uusi KyPa ja sitten on PeKa, jotka ensi kaudella kohtaavat toisensa Kolmosessa. Ensi kaudella nähdään kentällä! Varmasti tulee hienot ottelutapahtumat näistä Kymin derbyistä.

Yleistä seuran tilanteesta

Meillä on hemmetin hieno joukkue kasassa. Nämä menneet vuodet ovat olleet mielettömiä, kun pelit ovat sujuneet niin hyvin ja joukkueesta on hitsautunut todella tiivis kaveriporukka. Tämä on Joukkue isolla J:llä. En usko, että pelillisesti meillä tulee mitään hätää Kolmosessa. Suurimmat haasteet ovatkin siellä taustalla. Tämä seuran pyörittäminen on meille toimijoille kaikille uuden opettelua. Paljon ollaan tehty duunia ja haluan erityiskiitoksen osoittaa Niko Vanhalalle, Pietari Salmelle ja Antti Riihimäelle, jotka ovat yhteistyökumppaneiden haalimisessa olleet viime aikoina todella aktiivisia.

Paljon on pohdittavaa tulevaisuuden suhteen ja tekijöitä tarvitaan paljon. Olemme vielä hyvin pieni ja nuori seura, mutta koko ajan pyritään viemään toimintaa isommaksi. Kaiken avun otamme vastaan. Jos Sinua kiinnostaa tulla mukaan KyPaan vapaaehtoiseksi, niin ota rohkeasti yhteyttä vaikka lähettämällä sähköpostia meille (kypa@kypa.fi).

Vielä kerran haluan kiittää kaikkia pelaajia, taustoja, kannattajia, muita joukkueita sekä yhteistyökumppaneita tästä vuodesta. Hyvää joulua ja alkavaa uutta vuotta. Kaikki ensi vuonna sitten kannustamaan Kymin Palloilijoita Kaakon Kolmosessa!

Terveisin,

Joona Hjelt
Kymin Palloilijoiden puheenjohtaja