KyPan kaudelle voittoisa päätös

Kymin Palloilijoiden menestyksekäs kausi Kaakkois-Suomen Nelosessa päättyi eilen Karhulan keskuskentällä. Isäntäjoukkue voitti loviisalaisen FC Atomit 5-0.

KyPa lähti hieman poikkeuksellisella avauskokoonpanolla liikenteeseen otteluun. Maalikuninkuutta jahdannut Antti Riihimäki aloitti poikkeuksellisesti vaihdossa ja hänen tilalla oli Toni Knuutinen. Laitalinkkeinä hääräsivät maalinälkäiset Ville Hanski ja Joona Hjelt.

Maalinteko alkoi kahdeksannella minuutilla, kun KyPa sai rangaistuspotkun. Toni Knuutinen pääsi irti ja vastustajan puolustaja joutui kaatamaan alueen sisällä Knuutisen. Pilkkua tuli ampumaan Ville Hanski, jonka maalia on koko kauden odotettu. Hansu yllätti itsensäkin pistämällä pallon varmasti maaliin. Hanski ja Knuutinen juhlivat maalia seivimäisesti eli ottivat paidat pois ja saivat siitä keltaisen kortin.

Ville Hanski oli jatkuvasti aiheuttamassa päänvaivaa loviisalaisten puolustukselle. Kova työ tuotti tulosta, ja Hanski teki TOISEN maalin 18. peliminuutilla. Hienolle vedolle ei vastustajan maalivahti mahtanut minkään. 2-0-maalin jälkeen suoritettiin jo ensimmäinen vaihto, kun Knuutinen tuli vaihtoon ja Antti ”Sihteeri” Riihimäki päästettiin irti. Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin myös toinenkin vaihto, kun Jani Järvisalo tuli vaihtoon ja Niko Vanhala tuli kentälle 27. peliminuutilla.

Hanskin maalien jälkeen peli jatkui KyPan tiukassa komennossa. Atomit pyrki lähinnä toiselta laidalta luomaan vastahyökkäyksiä, mutta ne tilanteet lähes joka kerta tyrehtyi paitsioon tai KyPan puolustajiin. ”Kymin Kuula” puolestaan pääsi paremmin luomaan painetta. Ensimmäisen puoliajan lopussa nähtiin seuraavat maalit. Juho ”Kettu” Raivela pääsi vapaaksi 45. peliminuutilla ja pisti pallon maaliin. Atomien aloituksen jälkeen KyPa iski hanakasti ja Antti Riihimäki onnistui maalinteossa.

Tauolle siirryttiin KyPan 4-0-johdossa. Tauolla KyPa myös suoritti pari vaihtoa, kun Aleksi ”Ara” Nieminen ja kahden maalin mies Ville Hanski tulivat vaihtoon. Heidän tilalle pistettiin Pasi Pöntinen ja Aapo Niskanen. KPonsi-pelissä kaksi maalia tehnyt Pönde pääsi kärkeen kirmaamaan.

Toinen puoliaika alkoi KyPan osalta loistavasti, kun muutaman minuutin pelailun jälkeen ”Kettu” Raivela teki kauniin maalin. Yleisökin kohahti.

Vastustaja alkoi olemaan aika väsynyt jo ja KyPa hyökkäsi jatkuvasti vahvasti. Joona Hjeltille muun muuassa siunaantui loistava paikka Niko Vanhalan esityöstä, mutta sihti oli hieman hukassa Hjeltillä. ”Sihteeri” Riihimäellekin tuli useampi varma paikka, mutta ilmeisesti tauolla pukukopissa gorilla oli taas kiivennyt Riihimäen selkään, kun ei mistään enää saanut sisään.

61. peliminuutilla tuli seuraava vaihto. Kymin Palloilijoiden puheenjohtajaksi valittu Joona Hjelt poistui estradilta. Hjelt ilmoitti jo ennen peliä, että tämä jää toistaiseksi hänen viimeiseksi ottelukseen ja jatkossa keskittyy entistä enemmän KyPan taustahommiin. Hjeltin tilalle kentälle tuli Joonas ”Jorkki” Luumi, joka pääsi pelissä näyttämään yhden kerran rabonan.

Vielä oli KyPalla pari vaihtoa käytettävissä ja nekin käytettiin lopulta. Ensin tuli pois Joona Sorva himonussijan viiksissään ja hänen tilalle tuli Joonas ”Ruuspa” Rosenblad, joka pääsi kuin pääsikin paikalle pelaamaan. Loistavan pelin pelannut Juho Raivelakin pääsi penkin puolelle 71. minuutilla ja tilalle tuli Aleksi Arpula, joka pistettiin KyPan vaihtopenkin mieliksi oikeaksi laitalinkiksi.

Toisella puoliajalla KyPan pelailu ehkä hieman rauhottui. Paikkoja oli useampaankin maaliin, mutta Raivelan maali jäi silti toisen puoliajan ainokaiseksi. Lopulta tuomari vihelsi pelin päättyneeksi ja bileet alkoivat. KyPa voitti FC Atomit 5-0 ja voitti Kaakkois-Suomen Nelosen sensaatiomaisesti. Ero kakkoseksi tulleeseen SiU:hun oli 17 pistettä. KyPa hävisi vain yhden pelin ja maaliero oli mainio 61-13.

Ottelun jälkeen Peli-Karhujen johtohenkilöt jakoivat KyPalle mestaruusmitalit- ja pokaalin. KyPa kiitti yleisöä ja skumpat suihkutettiin Karhulan keskuskentällä. Tämän jälkeen joukkue siirtyi Kuura Saunan tiloihin viettämään saunailtaa. Saunaillassa palkittiin kauden pelaajat. Vuoden pelaaja –palkinto meni Juho ”Kettu” Raivelalle. Raivela putsasi palkintopöydän melkein kokonaan, sillä hänet valittiin myös vuoden vahvistukseksi ja voitti joukkueen tähtipörssin. Vikke ”Ikuinen kakkonen” Piispa oli myös erinomainen vahvistus joukkueelle, mutta palkintojenjaossa hänelle jäi käteen vain rikkinäinen KyPa-muki.

Ville Hanski ja Jere Vihavainen menestyivät Vuoden hupiukko –äänestyksessä, ja lopulta palkinto meni Hansulle. Vuoden aktiiviksi valittiin Niko Vanhala, joka sai yhtä paljon ääniä kuin kapteeni Pietari Salmi. Pietsu ei valitettavasti ollut paikan päällä, joten palkinto annettiin Vanhalalle. Fanien suosikki –äänestyksen voitti Nico ”Seivi” Pietiläinen, joka sai Ri-Pe Sportin lahjakortin. Ja tietysti mainittakoon vielä se, että Maalikuningas-pysti meni jälleen kerran Antti Riihimäelle. Antti Riihimäki teki Nelosessa yhteensä 15 maalia. Palloliiton sivuilla on virheellisesti merkattu vain 14 maalia, kun yksi maali merkattiin jostain syystä Sorvan nimiin. Joukkue yllätti myös Joona Hjeltin palkitsemalla hänet Vuoden kypalainen -palkinnolla. Saunailta muuten sujui kosteissa merkeissä.

Tästä päättyneestä kaudesta tulee vielä tarkempaa muistelua myöhemmin. Myös tulevaisuuden kuvioista tiedotetaan heti, kun on jotain tiedotettavaa. Kiitos kaikille pelaajille, taustajoukoille, vastustajille, Peli-Karhuille, kannattajille ja yhteistyökumppaneille.Ensi kaudella sitten siinä kovimmassa sarjassa eli Kaakkois-Suomen Kolmosessa – omana seurana!